Halk dilinde sütlaca verilen ad ...

Akaş,
Sütlaç,
İng. Rice pudding.
Sütlü Aş, Sütlü.
Halk dilinde sütlaç,
Halk dilinde sütlaca verilen ad.
Süt, şeker ve pirinçten yapılan bir tür tatlı.
Sütlaç, Rumeli mutfağına özgü bir tatlıdır.

Fırında sütlaç yapılması,
Sütlacı yerken dilin üzerinde yayılması uygun kıvamdır. Ayrıca Manda sütünden yapılan sütlaç güzel olur. Sütlaç denilince ilk olarak Hamsiköy akla gelir. Trabzon ili Maçka ilçesi, Hamsiköy'de Ziganalara sarmadan önce yiyeceksin sütlacı.

Kullanılacak malzemeler;
1 litre süt.
1 su bardağı toz şeker.
1/2 su bardağı pirinç
1,5 yemek kaşığı buğday nişastası.
Bir tutam tuz.
1 adet yumurta sarısı.anilya,
1 paket vanilya,
(Tercihe göre sütlacın üzerine serpmek için toz tarçın).

Yapılışı;
Pirinçler güzelce yıkanır. Pirinçler tencereye konur. Pirinçlerin üzerini kaplayacak kadar su ve bir tutam tuz konarak orta ateşte kaynatılır ve pirinçler iyice pişer.

Başka bir kapta süt, buğday nişastası, vanilya ve şeker karıştırılarak kaynatılır. Bu karışım, kaynamakta olan pirinçlerin bulunduğu tencereye eklenir. Bu şekilde 5-10 dakika daha karıştırılarak pişirilir. Sonra tencereden pişmiş sütlaçtan 1-2 kepçe başka bir kaba alınarak yumurtanın sarısı ile iyice çırpılır. Sütlaç, fırında pişirilecek kaplara paylaştırılır ve üzerlerine de yumurtalı sütlaçtan eşit miktarda ilave edilir. Fırın sütlacın üzerindeki yanık rengi, yumurtanın sarısı verir. Sütlaç kapları (küçük güveç kabları veya cam kap olursa daha iyi), içi su dolu fırın tepsisine dizilir. Sütlaçlar, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında, üzerleri kızarıncaya kadar ızgarada kızartılır. Sütlaçlar soğumaya bırakılır ve sonradan buzdolabında saklanır. Soğuk olarak servis edilir.

Eğer fırında kızartılmadan yenecek ise üzerine toz tarçın serpilerek soğuk olarak servis edilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ