Şam tatlısı olarak bilinen bir tatlı ...

Şambali,
Şambalı,
Şam tatlısı,
Şambaba,
Baba tatlısı,
Şambalı tatlısı arap mutfağından gelir.


Şam tatlısı olarak da bilinen Şambali tatlısının tarifi şöyledir.
Malzemeler;
1 su bardağı un,
2,5 su bardağı irmik.
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı yoğurt.
1 çay bardağı sıvı yağ,
1/2 çay bardağı süt.
2 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu.
50 gr badem. 

(Bademler sıcak su içerisinde 5 dakika bekletilerek kabukları soyularak kullanıma hazır hale getirilir.)

Tatlının yapılışı;
Önce tatlının şerbetin, 2 su bardağı toz şeker ile 2 su bardağı su bir tencerede kaynatılır. Şerbetin içine bir dilim limon eklenerek 1-2 dakika daha kaynatılır. Hazırlanan şerbet ocaktan alınarak soğ soğumaya bırakılır.

Şeker, sıvıyağ ve yoğurt bir kap içerisinde iyice çırpılır. İçerisine irmik, süt, vanilya ve kabartma tozu eklenerek tel çırpıcı ile iyice çırpılır. Un, azar azar karışımın içerisine ilave edilir. Bu esnada çırpma işlemine devam edilerek hamur haline getirilir. Şambali hamuru, margarinle yağlanmış tepsiye boşaltılarak üzeri düzeltilir. Önceden hazırlanmış bademler hamurun üzerine eşit aralıklarla batırılır. Fırın önceden 180 °C ' ye ısıtılır. Tepsi fırına atılarak üzeri nar gibi kızarana kadar 30-40 dakika pişirilir. Fırından çıkan tatlı, ılıması için biraz bekletilir. Sonra dilimlere ayrılır. Üzerine önceden hazırlanmış ılık şerbet dökülür. Şambali tatlısının yanında dondurma güzel gider.

Eskiden bu tatlıyı dilimler halinde okul önlerinde 25 kuruşa seyyar tatlıcılar satarlardı. Bu tatlıyı en iyi de rahmetli Kadim Emmi yapardı. Eskiden olduğu gibi halen seyyar tatlıcılar aracılığı ile satılır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ