Gıda maddesi ve gıda ile temasta bulunan malzemelerin mevzuata ve izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesi ...

Tağşiş, 
Arapça: tağşiş.
İngilizce dabasement, adulteration.
Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma.
Katıştırma.

Karıştırma , saflığını bozma.
Ayarını düşürme.
Tahlit, Karıştırma.
Kıymetli bir şeyi kıymetsiz bir şey ile karıştırma.
Gıda maddesi ve gıda ile temasta bulunan malzemelerin mevzuata ve izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesine tağşiş denir.

Gıda maddesinin kendisinde olmayan özelliklere sahipmiş gibi gösterilmesine ise taklit denir. Tağşiş edilen bir gıda maddesinin besin değeri düşer. Gıdada bulunan bir madde yerine aynı değeri taşımayan, değeri düşük başka bir madde konulur veya katılır.
Bir gıdanın veya malzemenin özelliklerini bozacak bir şeyle karıştırılması, hile.

Belirlenen seviyeden fazla miktarda boya, konservatif katkı maddelerinin katılmasıdır.

Süt ürünlerine (peynir, tereyağ, yoğurt), su, jelatin, bitkisel yağ karıştırılır. Mısır şurubu ve karpuz konsantresi pekmeze katılarak besin ve ekonomik değeri düşürülerek kazanç sağlanır. Bulgura boya ve yapay gıda boyası, kırmızı toz bibere kiremit tozu, pul bibere renklendirilmiş talaş da katılarak tağşiş yapılabilir. Esas beslenme için gerekli kırmızı etler için eşek, tavuk, sakatat ve domuz eti katılarak tağşiş yapılmaktadır. 

Fermente dana sucuk olarak satılan ürünlere tükürük bezi (baş eti) katılarak tağşiş yapılmaktadır.

Ayrıca hayvan yemlerine zehirli ve zararlı olabilecek madde, yabancı ot tohumu, besleme değeri olmayan madde, emniyetli olmayan pestisit veya kimyasal madde karıştırılabilir. Buda bir tağşişdir. Yani yemdeki değerli maddelerin tamamı veya bir kısmı yerine daha az değerli maddelerin katılması işlemidir.

Birde milletin can damarından girilir. Zayıflama ve cinsel gücü artırıcı takviye edici gıdalarda tağşiş yapılır ki çok tehlikelidir. Bu tür ürünlere zayıflatmak amacıyla insan sağlığına zararlı olan sildenafil ve sibutramin katılır ki dikkat etmek gereklidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ