1990 yılında Nijerya'da bir molla tarafından kurulan terör örgütü ...

Boko Haram,
Boko Haram Terör Örgütü,
1990 yılında Muhammed Yusuf isimli bir molla tarafından kuruldu. Ülke yönetimini yolsuzlukla suçlayıp şeriat çağrısı yaptı. Yusuf, bölgenin yoksul gençleri arasında o dönem oldukça popüler oldu. Nijerya devletiyle 2009 yılında 
ilk silahlı çatışma başladı. 

Maiduguri ve kuzeydeki birkaç kentte İslam devleti kurmak üzere gerçekleştirdiği ilk silahlı saldırıda yaklaşık 800 kişi hayatını kaybetti. Saldırıdan sonra tutuklanarak hapse atılan Yusuf ve önde gelen diğer üyeler, kısa bir süre sonra cezaevinde hayatını kaybetti.

Örgüt 2010 yılında Ebu Şekau liderliğinde tekrar eylemlere başladı ve şiddetin dozunu artırarak kiliselere, okullara, köylere, karakol ve hükümet binalarına saldırmaya başladı.
ABD tarafından 2012 yılında terör listesine alınan Boko Haram, birçok batılı terör uzmanı tarafından El Kaide’nin Batı Afrika’daki uzantısı olarak adlandırılıyor.

Nijerya 176 milyonluk nüfusu (2013) ile dünyanın en kalabalık 7. ülkesidir. Afrika’da en büyük petrol rezervlerine sahiptir. Nijerya’da, Boko Haram ile mücadelede ülkede var olan yoksulluk ve siyasilerin karıştığı yolsuzluk iddiaları en önemli engel olarak görülüyor. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ