Malatya yöresinde kabağa verilen ad ...

Kundır, 
Kundir.
Kabak.
Kedu (Farsça) [ کدو ] kabak.
Kundır ya da kabak.
Bol lifli meyveleri olan kabak bitkisi bağırsaklar için faydalı bir sebzedir. Kabak potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir gibi madensel elementleri içerir. 

Ayrıca kabak Cadılar Bayramının sembolüdür. Cadılar Bayramı Hıristiyanlar tarafından 31 Ekim tarihinde kutlanır. Özellikle çocukların korkunç kostümler giyerek kapı kapı dolaşıp şeker ve hediye topladıkları bir bayramdır. Bu bayramda bal kabağının içi oyularak gülümseyen yüz şekli yapılır ve içine de bir mum yakılır. Bu şekilde çirkin ve şeytana benzer bir surat yaratılır. Bu bayramda en çok elma şekeri tüketilir. 

Kabak ayrıca çekirdeği ile de önemli bir besin maddesi olup tıbbi faydaları vardır. Çekirdeğinde rezin, yağ, amino asit (kukurbitin), steroller bulunur. Kabak çekirdeği parazit ve  asalaklara karşı direnci artırdığı tansiyonu düşürdüğü ve kan şekerini kontrol altında tuttuğu bilinir. Ancak aksi bir tesir olarak da kabak çekirdeği alerjik reaksiyona yol açabilir, dikkat edilmesi gerekir. Tuzlanmış kabak çekirdeğinde sodyum oranı yüksektir. 

Anadolu'nun her yöresinde yetişen boyu birkaç metre uzayabilen sürüngen dikenimsi sert tüyler bulunan bir gövdesi vardır. Bitkinin tırmanması için tutunmasına yarayan sülükleri vardır. Yaprakları iri, kaba ve diken gibi tüylerle kaplı bir bitkidir. Kabak türleri;
Balkabağı (Cucurbita moschata), Sakızkabağı (Cucurbita pepo), Helvacıkabağı (Cucurbita maxima) gibi çeşitleri vardır.

Meksika'da yetişen bir kabak türünün adı  Loofah, Vietnam Asma Kabağı. Bu kabaktaki lifler kurumaya başlamasıyla kadın memesine benzeyen bir şekil alır. Kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından olup meyveleri çok lifli olan, olgunlaştıktan sonra banyo süngeri ve buna benzer malzeme yapımında kullanılan bir bitkidir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ