Avustralya'da yaşayan gagalı memeliler familyasından ördek gagalı, kürklü ve yarı sucul bir hayvan ...

Ornitorenk,
Ornithorhynchus anatinus.
Platypus,
Gagalımemeligiller familyasındandır.
Monotremata, tek delikliler takımından, ördek gibi gagalıdır.
Platypus, vücudu sık siyah-kahverengi kıllarla örtülüdür. Tavşan iriliğinde, yavrularını sütle besler.

Doğum yapmayıp yumurtlayarak üreyen bir memeli hayvandır. Boyu 60 cm kadar, 1,5-2 kg ağırlığında olan bu hayvanın vücudu susamuru veya köstebek gibi kürklü olup yavrularını emzirdiği için memeliler sınıfına giriyor. Bir yılan gibi zehirlidir. Hayvanın kuyruğu kunduz gibi olup acı veren zehirini arka ayaklarında taşıyan doğanın en ilginç hayvanıdır. Çok iyi yüzebilen kanca tırnaklı, beş parmaklı ayaklarının parmakları arasında perde vardır. Genellikle su altında yaşıyor. Avustralya’ya özgü bir hayvan olup kürkü için yıllarca avlanan bu hayvanların soyu azaldığından 1900’lü yılların başından bu yana koruma altında bulunuyor. Avustralya yerlileri tarafından su köstebeği olarak anılmaktadır.

Güçlü tırnaklarıyla ırmak kenarlarında kendine bir yuva kazar ve içini kuru otlarla döşer. Yuvası iki deliklidir. Yuva toprak altında 6-9 metre derine uzanabilir. Gece avlanmaya çıkar. Gagasıyla balçığı karıştırarak bulduğu kurtçukları yanak torbasında biriktirir. Sudan çıkınca kıyıda yer. Platypus, temel olarak böcek larvaları, karidesler ve solucanlarla beslenir.

Yılda bir defa güvercin yumurtası iriliğinde iki yumurta yumurtlar. Kuluçkaya yatar. Bu arada bir şey yiyip içmez. Kuluçka süresi 9-10 gün sürer. Memeleri belirsiz olup göğsündeki çukurlukların içinde bulunurlar. Yavrularını emzirirken sırt üstü yatar. Sızan süt meme çukurlarında birikerek yavrular tarafından emilir.

Avının kokusunu hisseder. Çamurlu zemini hassas gagasıyla karıştırırken yumuşakça ve kurtçukları tespit ederek toplar. Her iki çenesinde dörder adet dişe benzer sert kemiksi çıkıntı vardır. Platypus'taki gaganın en önemli işlevi algıdır. Erkekleri dişiden iridir. Arka ayaklarının tabanında yılan dişi gibi oluklu bir zehir dikeni bulunur. Erkek bunu ustalıkla kullanır. Bir vuruşta düşmanına saplayarak hasmını zehirler.


Kaynak; Rehber Ansiklopedisi

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ