Madagaskar yerlileri ölülerin kemiklerini toprağın altından çıkarıp, kasabanın etrafında bir tur gezdirdikten sonra tekrar gömülmesi törenine verilen ad.

Famadihana, 
Ölü döndürme, 
Madagaskar'da düzenlenen ve dünyada ‘Ölüler Günü’ olarak bilinen etkinlik.
Famadihana Madagaskar insanlarının bir mezar geleneğidir. Kemiklerin dönümü olarak bilinir. Famadihana yedi yılda bir uygulanan bu gelenek on yedinci yüzyılda başlayan, yeni ve genç bir gelenektir. 

Madagaskar yerlileri ölülerin kemiklerini toprağın altından çıkarıp, kasabanın etrafında bir tur gezdirdikten sonra tekrar gömüyorlar. Bu törene 'famadihana' adı veriliyor.

Madagaskar'da bir ölü ölünce, (ölü ölmez) insanların vücutları tamamen çürür. Ama ruhları atalarının dünyasına katılacağına inanılıyor. Bu sürece yardımcı olmak için aileler Famadihana adlı bir mezar geleneğini devam ettirmektedirler. Bu gelenekte, aileler her yedi yılda bir mezardan kemikleri çıkararak yeni ipek kumaşlara sararlar. Aileler ve sevdikleri yeni ipek kumaşa sarılan bu kemikler ve cesetlerle beraber bu mezar etrafında dans ederek havaya kaldırır. Sonra yeniden gömülür.   

Famadihana uygulaması ipek örtülerin maliyeti ve bazı Hıristiyan kuruluşlarının (Evanjelik Protestanlar) muhalefeti nedeniyle gerileme yaşıyor. Tören, ölü için onur olup sevdiklerine bağlanmak için toplanan grubun bir canlı müzik eşliğinde yapılan bir kutlamadır. Bu kutlamalar şarkı, dans, içki, gıda ve aileyi içerir. Aileler zebu et, yemekler, çorbalar, içecekler, tatlılar hazırlar ve hep beraer yerler. Törene ölü ve yakınları davet edilen bir aile birleşimidir.  

Dünyada ciddi cenaze geleneklerinden farklı olarak, famadihana töreni yas değil bir kutlama ve eğlence, kahkaha zamanıdır. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler, aile ve kasaba eşrafı ve hatta zaman zaman gelip geçenlerden önemli insanlar bu törenlere katılırlar.

Famadihana töreni aile bağlarını kutlamak için eşsiz bir ritüeldir. Bu bir festival havasındadır. Madagaskarda büyük bir sevinç içinde aileler cesetleri ile canlı müzik eşliğinde müzik ve dans eder, oyunlar oynanır, hayvan kurban edilerek etler çeşitli misafirlere ve aile üyelerine dağıtılır. Yaşlılar çocuklarının kendilerinden önceki ölen ölülerin önemini açıklarlar.  

Ölülerin ruhları uzun yıllar yaşayabilir. İnsan vücudunun tam ayrışması tamamlanarak uygun törenlerle atalarının dünyasına katılmak inancına dayanan festival havasında bir törendir. Bu törenlerle geniş aile bir araya gelip akrabalıkları kutlanmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ