Kesilmesi zor odun ...

Ankas,
Kesilmesi zor odun.
Odun, Yakılmak için kesilmiş, parçalanmış ağaç demektir. Odunu yakılacak duruma getirmek için kesmek gerekiyor. Önce dağdan, ormandan kesilerek kütük, ağaç, olarak getirilir. Zaten kalın ve kaba kesilmiş ağaç parçasına da kütük denir. Hızarda küçük parçaları ayrılır. Daha sonra balta ile bir kütük üzerinde kesilir. 

Budakların kesiştiği yer olur. Balta direkt olarak uygun ayrılma yerine rastgelmez. Hatta mazallah balta veya odun ayrı kuvvetlerin çarpışması sonrasında kayıverir ve bir kazaya neden olabilir. Dikkatli olmak gerekir. İşte bu tür kesilmesi zor olan oduna ankas denir. Tabi buradan kaynaklanan  ters ve akılsız kimseler için argoda aynı tabir kullanılır. Yani yontulması, kesilmesi zor olan anlamında ankas denir.

Eskiden öyle odun ton ile kilo ile satılmazdı. Bir eşek, at, katır yükü diye satılırdı. Bu miktar bir çekiye eşitti. Zengin isen ormandan ster işi kamyonla satın alırsın. Bu durumda ster olarak satılırdı. Evin önüne yıkıp hızarda kestirirsin. Sonra da balta ile sobalık duruma getirirsin. Tabi bu odunları balta ile kesmek ayrı bir ustalıktır. Herkes kesemezdi. Ellerin su toplar. Bir tarafın sakatlanabilir. Ama öyle çatır, çutur ses çıkararak yanması da ayrı bir zevktir.

Ankas kelimesinin diğer anlamları;
Argoda ankas,
Ahmak, sersem, akılsız, dangalak, angıt.

Erkek tilki yavrusu.
Yalan,
Şaka.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ