Pembe renkli şarap...

Roze, 
(Fr. rose).
Bir tür pembe şarap, gül şarabı.
Neredeyse bütün üzümlerin suları beyaz renktedir. Şarabın kırmızı veya beyaz olmasını sağlayan kabuklardır. ‘Maserasyon’ denilen işlemle, üzüm suyu kabuklarında bir süre bekletilip ona başka özellikler yanında koyu kırmızı rengi verilir. Dolayısıyla üzüm suyunu daha kısa maserasyona bırakırsak, roze olarak tabir edilen şarabı elde ederiz. 

Yani beyaz şarap ve kırmızı şarabı karıştırarak değil. Genellikle bu şaraplar taze ve genç olup, bekletmeye uygun değildir. Ancak bu özelliklerinden dolayı kompleks olmadıklarını düşünmeyin. İyi yapılmış bir rose şarap öyle hoş aromalar verir. Önemli olan doğru sıcaklıkta içmek. Sevilen’in birkaç yıldır devam ettirdiği Shiraz ve Cabernet kupajı ‘R’ hoş ve yumuşak kokulu bir roze şarap. Yerli üzümler kullanılarak yapılan roze şaraplardan Ganohora Karasakız hem meyve kokuları hem de baharat tatlarıyla çok doyurucu bir roze. Büyülübağ’ın Adakarası üzümünden yapılan rozesi ‘Iris’ de önümüzdeki senelerde ümit verecek rozelerden biri. Yabancı rozelerden şu anda en gözde olanı İtalyan Cielo et Terra firmasının imalatı olan Pinot Grigio ‘Blush’, aslında beyaz bir üzümden yapılıyor ve başka kırmızı üzümlerin kabuklarıyla renkleniyor. Alternatif bir roze ise Güney Fransa’da elden düşmeyen Laurent Miquel firmasının imalatı ‘Nord-Sud Rose’, size Côtes D’Azur havasını getirecek.

Yaz meyveleri, yani böğürtlen, şeftali ve çilek taze olarak kullanılınca Kir Royal, Bellini veya Rossini gibi kokteyller yapılır. Harika ve serin prosecco’lar aperitif olarak tam bir Boğaz kenarı içeceği. Ama yemeğe geçecekseniz, bir soğuk beyaz veya roze ya da illa ki kırmızı şarap içmek istiyorsanız hafif bir kırmızı Öküzgözü, Boğazkere veya Kalecik Karası, birazcık serinletilmiş şekilde iyi gider…





Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ