Hintli kadınların ulusal giysisi...

Sari, 
(Hintçe).
Hint kadınlarına özgü giysi. 
Bu giysinin yapıldığı kumaş.
Bindi, Tika, Hintli kadınların kaşlarının arasına yapıştırdıkları süs.
Rudrokşa, Hintli rahiplerin boyunlarında taşıdığı tohumlardan oluşan kolye, takı.
Sari, giymesi de, taşıması da zor bir giysidir. Sarinin bir parçası, uzun bir fular gibi bedeni dolanıp sağ kolun üzerine yerleştirilir. Bu giysiyi giyen kadınlar  sağ kolu istediği gibi kullanamazlar. Ayrıca bu kıyafetle hızlı yürümek, koşmak mümkün değildir.

Sari, dikdörtgen şeklinde yaklaşık 3.5 x 4.5 metre boyutlarında bir kumaş. Çeşitli şekillerde giyilebilen sari, giyiliş şekli ve rengi, dokusu ile giyen kişinin sosyal statüsü, mesleği, bölgesi ve dini hakkında bilgi verir. Sari'nin altına giyilen dar ve kısa bluza choli denir ve MÖ. 10. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

Hintli kadınların giydiği diğer giysiler, şalvar-kamiz' dir. Keşmir ve Pencap'ta kullanılan bu giysi, Hindistan'ın bütün bölgelerinde yaygın olarak kullanılır. Şalvar, pijamaya benzeyen bir pantolon olup üzerine kamiz adı verilen uzun ve bol bir ceket giyilir. Bu şalvar yerine bazen churidar da giyilebilir. Chudar üzerine, kurta adı verilen yakası da olabilen bir ceket giyiliyor.
Hintli erkekler gömlek ve pantolon, köy erkekleri ise kurta, lungi, dhoti ve pijama gibi geleneksel kıyafetler giyerler. Lungi bugün hem erkekler hem de kadınlar tarafından bele giyilen küçük uzunlukta bir kumaştır. Dhoti, lunginin uzunudur. Lenga ise köylülerin giydiği pijamaya benzer bir pantolondur.

Sari kelimesinin diğer anlamları;
Başkasına geçen, geçici. 
Bulaşıcı, bulaşık (hastalık).
Yana,
Sarı. Sara hastalığı ile ilgili.
Düşmüş. Yere düşmüş sar'alı kimse. 
Sari (Farsça), Süren, sürücü.
(Sâriye) Sirayet eden, bulaşıcı, geçici olan. 
Genişleyip başkasına da geçmeğe, yayılmağa müstaid olan.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ