Hıristiyanların en büyük bayramı ...

Noel, 
Christmas,
Doğuş Bayramı,  
Kutsal Doğuş,
Milat Yortusu, Hristiyanların her yıl 25 Aralıkta Hz. İsa'nın doğum gününü kutladıkları yortu. 
Noel, Hristiyanlık'ta İsa'nın doğum günü olarak kutlanır.
İsa (d. M.Ö. 8-2 - ö. M.S. 29-36). 
İsa, Roma İmparatorluğu' nun Yahudiye eyaletinde, yine Yahudi olan Meryem'den dünyaya gelmiştir. Hristiyanlıkta ve İslamiyet'te tanrı tarafından babasız doğduğuna inanılır. Soyu, üvey babası Yusuf'a göre tayin edilir. Buna göre soyu Davud peygambere dayanır.  İslamiyet'e göre peygamberdir.

Doğum ve ölüm tarihleri ile ilgili olarak kimi tarihçiler ve araştırmacılar farklı görüşler belirtirler. Hristiyanlık'ta Nasıralı İsa olarak da bilinir. Hristiyan kaynaklarında ve Kuran'da İsa Mesih olarak anılır.

Noel, her yıl dünyadaki Hristiyanların çoğunluğu tarafından 25 Aralık'ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık'ta Noel arifesiyle başlar ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam eder. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Kiliseleri, Jülyen takviminde 25 Aralık'a denk gelen 6 Ocak'ı Noel olarak kutlarlar. Hristiyanların çoğunlukta olduğu ülkelerde pratik olarak Noel tatili yılbaşı tatiliyle birleştirilir. Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel'i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, şu an kullanılan Gregoryen takviminin Katolik bir din görevlisi olan Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır.

Noel Baba, Noel gecesi çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişidir. Kökeni, Antalya' nın Kale (Myra) ilçesinde 4. yy'da yaşamış bir 4. yüzyıl Hristiyan azizi olan Piskopos Nikola'ya dayanır. Noel Baba, efsaneye göre Kuzey Kutbu'nda eşi ile birlikte yaşar. Elf'leri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri tüketirler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ