Tıpta, yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi için kullanılan yılan zehiri ...

Botoks,
Botox,
(Botulinum toxin),
Tıpta, yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi için kullanılan yılan zehiri. Halk arasında Botulinum toksini yılan zehiri olarak bilinmektedir. Özünü Clostridium botulinum oluşturduğu proteindir. Bakteriden elde edilen tıbbi bir maddedir. Yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinde kullanılır.
Nörolojik hastalıkların tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bu proteine Botoks denir.

Bu madde özel iğneler aracılığıyla yüzün sorunlu bölgesinde kas içine verilir, kaslara olan elektriksel iletiyi bloke ederek, uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder. Kas fonksiyonunu kaybedip kasılamayınca, üzerindeki ciltte oluşan kırışıklıklar da azalır. Botoks maddesi çok ince uçlu özel iğneler ile birkaç noktadan kas içine enjekte edilerek uygulanır.

Tıpta kullanımı çok yaygın olup, strabismus, blefarospazm, tortikoliz ve tetanoz tedavisinde ve plastik cerrahi ile kozmetik alanında da 2002 yılından beri özellikle yüzdeki kırışıklıkların giderilmesinde kullanılmaktadır. Aşırı terleme hastalarında ve reyno fenomeni tedavisinde de kullanılmaktadır.

Ticari ismi ABD' de Myobloc, AB' de ise Neurobloc' tur.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ