Satrançta bir değerlendirme ve klasman sistemi ...

ELO,
Satrançta bir sıralama, derecelendirme sistemidir.
Satranç sporcularının oyun gücünü gösteren ve FIDE tarafından hesaplanan uluslar arası puan türüdür. İsmini Arpad Elo'dan alır.  Satranç ve Go gibi iki kişilik oyunlarda izafi yetenek düzeylerini ölçmek için kullanılır. Benzer bir amaçla, kimi çok oyunculu bilgisayar oyunlarında da kullanılmaktadır.

Günümüze kadar en yüksek ELO' ya ulaşan kişi Garry Kasparov' dur ve derecesi 2851' dir. Kasparov 2005 yılında satrancı bıraktıktan bir yıl sonra ELO derecesi aktif ELO listesinden çıkarılmıştır.

Türkiye'de ise ulusal düzeyde geçerli olan UKD  (Ulusal Kuvvet Derecesi) sistemi de ELO ile birlikte kullanılmaktadır. ELO, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından kullanılan rating sistemidir. UKD puanı alabilmek için UKD hesaplamalarına dahil resmi TSF turnuvası' nda oynamanız gerekmektedir. Toplam 9 oyun sonunda UKD' ye sahip olabilirsiniz. ELO' ya sahip olabilmek daha zordur. ELO hesaplarına dahil turnuvalarda toplam 9 ELO' luya karşı maç yapmalı ve belli bir performansın üzerinde başarı göstermelisiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ