Samsun yöresinde, büyükbaş hayvanların güçlerinin yarıştırıldığı ve hayvanseverlerin karşı çıktığı geleneksel şenlik. ..

Öndül,
Öndül Şenlikleri,
Samsun yöresinde, büyükbaş hayvanların güçlerinin yarıştırıldığı ve hayvanseverlerin karşı çıktığı geleneksel şenlik. Yörede nam salmış sığır ve öküzlerinin kuvvetlerinin yarıştırıldığı şenliğe verilen ad. Samsun'da geleneksel olarak düzenlenen manda ve öküz gibi büyükbaş hayvanların güçlerinin yarıştırıldığı bu şenlik.

Samsun' da Öndül Şenlikleri denilen bir şenlik düzenlenir. Genellikle yılda birkez düzenlenen bu şenliklerde, yörede nam salmış sığır ve manda öküzlerinin kuvvetlerini denemek amacıyla öndül yarışması yapılır. Öndül Yarışması genellikle yılda bir kez düzenleniyor.

Etkinlikte yörede nam salmış sığır ve öküzlerinin kuvvetleri denenirken, düz bir arazide düzenlenen yarışmada her hayvan sahibinin 15 dakikalık süre içinde aldığı yol ölçülüyor. Yere sürten kazıkların çakılı olduğu kağnıların çekilmesi esasına dayanan ve iki kategoride yapılan yarışmada birinci olan manda sahibine dana, tay veya sığır verilirken, öküz sahibine ise koyun hediye ediliyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ