Seylan Adasının eski adı ...

Sri Lanka
Debdebeli, şaşaalı ülke anlamındadır.
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti,
Serendib,
Serendip,
Serendib, 
Seylan,
Toprobane, 
(Bakır Renkli).
Sri Lanka'nın eski adı, Seylan'dır.

Sri Lanka, Doğu Afrika ve Güney Asya arasında, okyanus yolunun üzerinde bulunduğu için tüccarların tabi bir uğrak yeri olmuştur. Ülkenin tarihi M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzamaktadır. Adanın ilk olarak ismi Yunanca bakır renkli demek olan Toprobane idi. Arap fetihlerinden sonra, Arapça “beklenmedik şeylerin ülkesi” anlamına gelen Serendip denildi. Sonraları 1972 yılına kadar kullanılacak olan Seylan ismini aldı. Bu tarihten itibaren “debdebeli, şaşaalı ülke” anlamına gelen, Sir hale dilindeki Sri Lanka, ülkenin bugünkü resmi ismi oldu. Dini kaynaklarda; Allahü teala tarafından, bütün insanların babası, yeryüzünde yaratılan ilk insan ve ilk peygamber olan adem aleyhisselam, Cennetten bu Serendip (Seylan, Sri Lanka) Adasına indirildiği bildirilmiştir.

Başkenti; Kolombo.
Resmi dili; Sinhala, (Tamil, İngilizce).
Para birimi; Rupee ,
Din; Budizm, Hinduizm, İslam, Hıristiyanlık.

Güney Asya'da, Hindistan' ın 31 km güneyinde ve Hint Okyanusu' nda bulunan bir ada ülkesidir. Limanları, Kolombo, Galle, Jaffna, Trincomalee. Sri Lanka, çay tarımında önde gelen bir ülkedir. Ülkemizde de Seylan çayı olarak ünlenmiştir. Gerçekten rengi ve kalitesiyle gerçek bir tiryakiliktir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır. Hükümet güçleri ve Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (diğer adıyla Tamil Kaplanları) arasında gerçekleşen iç savaş 1983 yılından beri sürmektedir. Tamil Kaplanları, adanın kuzeyinde ve doğusunda Tamil Eelam adında bağımsız bir devlet kurmak için mücadele etmektedir.

Sri Lanka fiziki yapı bakımından, Güney Hindistan Yaylasının bir uzantısı olup, ondan yaklaşık olarak 35 km uzaktadır ve aralarında Palk Boğazı vardır. Palk Boğazı, Mannar Körfezinin hemen kuzeyinde olup, en dar yeri yaklaşık 32 km genişliktedir. Adanın kuzeybatı kıyısında yer alan Mannar Adasının hemen batısında Sri Lanka’yı, Asya’ ya bağlayan Adam’s Bridge (adem Köprüsü) bulunur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ