Eski Coğrafyacıların Yemen' e verdikleri ad ...

Feliks,
Felix,
Arabia Feliks,
Arabia Felix,
Yemen,
El-Cumhuriyyetü'l-Yemeniyye,
Eudaimon Arabia,
El-Yemen es-Saiyd,
Mutlu Yemen.

Önemli şehirleri; 
Başkent: Sanaa,
Ekonomik Başkenti, Aden
Abyan, Aden, Al Mukalla, 
Habarüt, 
Ibb, 
Mocha, Taizz, 
Nishtün,
Şadah, Sayün,  Sayhut, 

Yemen, Suudi Arabistan'ın güneyinde yer alan ve kıyılarını Umman Denizi, Kızıldeniz, Arap denizi, Aden Körfezi oluşturan,  bir Ortadoğu ülkesidir.
Komşuları; Suudi Arabistan ve Umman. 
Para birimi, Yemen Riyali. 
Petrol, balık, kaya tuzu, mermer, kömür, altın, kurşun, nikel, bakır ve batıdaki verimli araziler başlıca doğal kaynaklarıdır. Ülkede çöl iklimi etkilidir ve yıl içinde toz ve kum fırtınaları görülür.

Bir zamanlar mutlu Arap diyarı, Arabia felix olarak adlandırılan Yemen (El-Cumhuriyyetül Yemeniyye) son yıllarda fakirlik, iç çatışmalar ve terör örgütlerinin eğitim ve sığınak yeri olduğu iddiaları ile uluslararası toplumun gündemini işgal etmeye başlamıştır.
 
İngiliz araştırmacı Bertram C tarafından yazılmış Arabia Felix adında bir kitapta, Arabia Felix Romalıların Arap Yarımadası' nın güneyinde bulunan ve günümüzdeki Yemen ve Umman' ı kapsayan bölgeye verdikleri isimdi. Bu bölgeye Yunanlılar "Eudaimon Arabia", Ortaçağda Arap bilginleri "El-Yemen es-Saiyd" ismini veriyorlardı. Bu isimlerin tümü "Mutlu Yemen" anlamına geliyordu. Çünkü eski zamanlarda bu bölge, Hindistan ve Kuzey Arabistan arasında yapılmakta olan baharat ticaretinin merkezi durumundaydı. Ayrıca bölgede yaşayan kavimler "kehribar" isminde nadir bulunan ve o zamanlar altın değerinde olan çam ağacı reçinesinin üretimini yapıyorlardı.

İngiliz araştırmacı Bertram Thomas, Ad kavminin yaşadığı Ubar kentinin kalıntılarının bulunduğu bölgeye bir araştıma gezisi yapmıştı. Gezisi sırasında çölde yaşayan Bedeviler, Umman'ın sahile yakın bir yerinde bulunan bu bölgede, eski bir patika yolu göstermişler ve bu patikanın Ubar isimli çok eski bir şehre ait olduğunu anlatmışlardı. Bedevilerin sözlü olarak anlattıkları hikayelere konu olan efsanevi şehrin yeri bulunmuş ve yapılan kazılarda kumların içinden eski bir şehrin kalıntıları çıkmaya başladı. Bu nedenle de bu kayıp şehir "Kumların Atlantisi Ubar" olarak tanımlandı.

Bu eski şehrin Kuran'da bahsedilen Ad kavminin şehri olduğunu kanıtlayan asıl delil ise şehrin kalıntılarıydı. Yıkıntıların ilk ortaya çıkarılışından itibaren, bu yıkık şehrin Kuran'da bahsedilen Ad kavmi ve İrem'in sütunları olduğu anlaşılmıştı. Bu şehrin Kuran'da bahsi geçen Ad kavminin kenti İrem olduğu tahmin ediliyor.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ