Eski Arapların recep ayında kestikleri kurban ...

Atire,
Arapça, atire (جذب).
Peygamberimiz, Cahiliyye döneminde araplar arasında yaygın olan Atire ve Fera kurbanlarını kaldırmıştır. Atire, Receb ayına saygı için kesilen kurbana verilen isimdir. Receb ayında putları (itra) için kesilen kurbana atire denirdi. Fera ise, devenin ilk doğurduğu yavruya verilen ad ancak, başkabir rivayete göre fera deve, koyun ve keçinin ilk doğurduğu yavruya verilen isimdir. 

Cahiliyye döneminde araplar, bu ilk yavruyu, anasının sütü bereketlensin, çoğalsın diye putlar önünde keserlerdi. Hz. Peygamberimiz, artık fera ve atire kurbanları yoktur emrini vererek bunları yasaklamıştır. 

İster bir şarta bağlı olsun, ister olmasın Allah rızası için kesilmek üzere nezredilen (adanan) kurbanı kesmek vacibtir. Muayyen nezr (adak) yapan kimse, nahr (bayram) günleri içerisinde nezrini yerine getiremezse, kurbanlık hayvanı diri olarak tasadduk eder.  Vücubunun şartlarına haiz olan kimse de kurbanı, (bayram günlerinde) kesemezse, tasadduk etme durumundadır. Kurban kesecek olan mükellefin, kurbanını bizzat kendisinin kesmesi efdaldir. Vekalet vererek bir başkasına kestirmesi de caizdir.

Rivayet odur ki, Peygamberimiz atire ve fera kurbanları hakkında Dileyen atire kurbanı kessin, dileyen de kesmesin; dileyen fera kurbanı kessin dileyen de kesmesin. Davarın bir kurban hakkı vardır diye buyurmuştur. Başka bir rivayete görede Peygamberimiz islam'da fera kurbanı da yok, atire kurbanı da yok, buyurmuşlardır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ