Mersin yöresine özgü ufalanmış ekmek ve peynirle yapılan bir tür çorba ...

Övelemeç, 
Ovalamaç, 
Kıtır sıkma,
Unla et suyundan yapılan çorba.
Malzemeler:
2 ad. sac ekmeği,
1 bağ maydanoz,
250 gr.beyaz peynir,
100 gr.yeşil soğan,
2 ad.domates,
1 yemek kaşığı tereyağ ve tuz,

Bu karışım ekmek kırıntılarına ilave edilir ve birlikte karıştırılır. Domatesler ilave edilip ancak karışacak kadar ovalanır. Bekletmeden avuç içinde şekil verilip hemen servis yapılmalıdır. Ekmekler kıtır kıtır olduğundan kıtır sıkma adı verilir. Sac ekmeği ufalanır. Domates soyulup küp doğranır. Maydanoz ve taze soğan ayıklanıp yıkanır, ince kıyılır. Peynir rendelenir. Oda sıcaklığındaki tereyağ, maydanoz, yeşil soğan karıştırılır.

Mersin ili yemekleri;
Batırık, (Mersin/ Silifke yöresine ait), Babukannus (Patlıcan gömmesi),
Cezerye(Havuç Tatlısı), Cızlama,
Çileme,
Dolaz,
Etli Dövme pilavı,
Heleş, Humus (Nohut, tahin, limon, sarımsak, maydanoz, ile yapılır).
Gaygana, 
Kavut(Türkmen yemeği), Kerebiç, Kulak çorbası,
Lepe, 
Maş çorbası, Mollaç, Mahluta,
Ovalamaç, 
Övelemeç, 
Palize,
Samsıra,(pekmez ve susamla  yapılır), Sarı kabak kompostosu, Susamlı köfte,
Tantuni, Topalak çorbası, Tatar Çorbası,
Yüzük çorbası (bulgur, nohut, et, karabiber ve kimyon, salça, ile yapılır).

Tantuni;
Malzemeler;  
 500 gram kıyma, 1 paket un,  3 adet soğan,  3 adet orta boy domates, 3 dilim bayat ekmek,  3 adet yeşilbiber, 1 çorba kaşığı ayçiçek yağı,  tuz.
Salatası için; 1 demet taze soğan, 1 adet limon,  1 demet maydanoz,  bir miktar sumak.
Yapılışı; 
Tencereye kıymayı koyun. Bir miktar su ilave edin. Kıyma suyunu çekene kadar pişirin. Yemeklik doğradığınız 3 adet soğanı ve daha sonra 1 çorba kaşığı ayçiçek yağını ekleyin. Birkaç dakika kavurun. 

3 adet yeşil biberi küçük küçük doğrayın onu da tencereye ilave edin. Tenceredeki malzemeleri bir sacın üzerine ya da teflon tavaya dökün. Birkaç dakika daha kavurun. Malzemeleri yeniden tencereye boşaltın küp şeklinde doğradığınız 3 adet domatesi içine atın. Tencerenin kapağını kapatın. Başka bir kabın içine 1 paket unu dökün. Ortasını havuz gibi açın. Tuz ve ufaladığınız bayat ekmek dilimlerini ekleyin. Daha sonra bir miktar su ekleyin. Yoğurarak hamur elde edin. Küçük bezeler koparıp, oklavayla tabak büyüklüğünde açın. Teflon tavada veya sacda pişirin. Yufkalar pişerken, bir yandan salatayı hazırlayın. Bunun için, soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Tuz, yaprakları ayrılmış maydanoz, sumak ve limon suyuyla karıştırın. Pişirdiğiniz yufkaların içine kıymalı harcı ve salatayı doldurun. Rulo biçiminde sarın. Soğutmadan servis yapın.

Topalak çorbası (Mersin-Mut yöresine özgü); Malzemeler: 
250 gr kıyma, 2 su bardağı ince bulgur, 
1 yemek kaşığı biber salçası(domates salçası), 
1 su bardağı su, 1/2 çay bardağı un, 
Tuz, kimyon, kuru nane, karabiber (pul biber), 1 adet kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 
1 su bardağı nohut, 1 su bardağı kuru fasulye, 
1 su bardağı yeşil mercimek, 
3 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı salça.

Yapılışı: 
 Nohut, fasulye,mercimek ayrı ayrı haşlanıp süzülür. Kıyma,rendelenmiş soğan ve sarımsak, ince bulgur,un,salça,tuz ve baharatlar yoğrulur. Yoğrulurken azar azar su ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlanır. Un serpilmiş bir tepsiye konur. Köfteler 2-3 saat bekletilir. Bir tencereye su konur. Biraz tuz eklenir. Su kaynayınca köfteler içine atılıp pişirilir. Yaklaşık 20-30 dakika sonra haşlanmış nohut, fasulye, mercimek eklenir. Bir tavada tereyağ eritilir. İçerisine salça konup karıştırılır. İçine biraz kaynamış su ekleyip tekrar karıştırılır. Tencereye aktarılır. Biraz pişince ateşten alınır. Afiyet olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ