Caz müziğinin önde gelen temsilcilerinden biri olan ABD' li trompetçi ...

Louis Armstrong,
(D. 1901 - Ö. 1971), 
Büyük Amerikan caz sanatçısı.
Caz tarihinin en iyi Trompetçisi.
Louis Armstrong, 4 Ağustos 1901 tarihinde New Orleans' da doğdu. New Orleans orkestralarında daha 13 yaşındayken  trompet çalarak hayata başladı. Çalışmalarını New Orleans ve Mississippi gemilerindeki orkestralarda çalarak sürdürdü. 

İlk plağını 1923 yılında yaptı. Zamanın ünlü solisti Fletcher Henderson’un grubunda çalıştıktan sonra 1925 yılında Chicago’ya dönerek kendi grubunu kurdu. Hot Five veya daha yaygın adıyla Hot Seven, Louis Armstrong ile birlikte plaklara imza attılar. 1932 yılında ünlü sanatçı kendisini Avrupa’da meşhur eden turuna çıktı. Ünü radyolarda, filmlerde daha sonra TV’lerde görünmesiyle doruğa çıktı. Kendisine özgü scat tarzı çalışıyla tüm zamanların en ünlü cazcıları arasındaki yerini koruyor.

Barney Bigard, Jack Teagarden, Trummy Young, Arvell Shaw, Marty Napoleon, Big Sid Catlett, ve Barrett Deems, Jimmie Rodger’s, Bing Crosby, Duke Ellington, Fletcher Henderson, Bessie Smith ve özellikle Ella Fitzgerald gibi isimlerle çalıştı. Otuzüç  filmde oynadı. Hello Dolly (1964) en çok satılan albümüdür.

Lois Armstrong 1971 yılında  69 yaşında kalp krizinden öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ