Bir tür dağ kekiği ...

Zahter,
Thymus longicaulis, 
Satureja hortensis,
Bir çeşit kekik,
Sater,
Kara kekik,
Dağ kekiği,
Hatay yöresinde özellikle Amanos Dağları'nda yetişir. Kekiğe benzerliği ile biliniyor.

Zahter, bitkisinin vücuttaki yaralar üzerindeki iyileştirici özelliği bilinmektedir. Böbrekleri hastalıklara karşı koruyan ve sinirleri güçlendiren ballıbabagillerden bir bitkidir. Kalp çarpıntısını giderir. 

Zahterin iki türü vardır. Biri yaz aylarında diğeri kış aylarında yetişir. Pembe renkli çiçekler açan içeriğinde uçucu yağ ve tanen bulunan zahter uyarıcı ve kuvvetlendirici ve mikrop öldürücü etkisi olan bir bitkidir.

Her yörenin kendine ait bir tadı vardır. Gaziantep, Kilis, İskenderun, Mardin ve Mersin yöresinde soğuk havalarda çaya sıcak alternatif olarak içilen, kahvaltılarda farklı bir tad olarak yenilen zahter bulunur. Kekik olarak da biliniyor.

Trabzon kekiği, kekikotu, yalancı kekik, dağ geyik otu olarak da bilinir. Bitki boyu 35-40 cm olduğundan saksıda da rahatlıkla yetiştirilir. 
Zahterin güçlü, aromatik bir tadı vardır ve mercanköşk ve kekiği andırır.


Kuru fasulyede, yahnilerde, kilo yapan et yemeklerinde, beyaz ve kırmızı kabakta, çorbalarda, kızarmış patateste, patates salatasında, fasulye salatasında ve hıyar salatasında, av etinde, domates ve mantar yemeklerinde tadı çok güzel ve belirgin olarak kullanılır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ