Türlü bitki ve ağaçlardan elde edilen bir tür yumuşak reçine...

Elemi,
Elemi Reçinesi,
Filipinlere özgü yerli ağaçlardan elde edilir.
Reçine, (İtalyanca resina).
Katı veya yarı akışkan, saydam, kolay ergiyen, suda çözünmeyen, billûrlaşmağa elverişsiz veya az elverişli organik madde.

Reçine sakızı, tabiî veya sunî terlemeyle elde edilen tabiî reçine ve zamk karışımı. Kedi balı da denir. Re­çine sakızları, genellikle sıcak bölge bitki­lerinden, özellikle de maydanozgiller veya sakızağacıgillerden üretilir.

Reçinelerin, esansların oksitlenmesiyle meydana geldiği sanılır; birleşimin­de, suda erimeyen ve alkolde eriyen terpen türevleri, yağlar ve organik eriticiler vardır. Reçine tabiî olarak kozalaklılardan ve terebinthaceae familyası bitkilerinden el­de edilir. Tedavide merhemlerin sanayide birçok boya ve verniğin birleşimine girer.

Sanayide kullanılan bellibaşlı iki reçine ti­pi, kolofan ve kopaldır;
Kolofan, çam ağa­cının sakızıdır, terebentinin bileşiminde dörtte üç oranda bulunur;
Kopal, sıcak ül­kelerde yetişen çeşitli bitkilerin sakızıdır.
Sert kopal (zengibar, madagaskar kopalı), yarı sert kopal (kongo, manilla kopalı, kauri), yumuşak kopal (dammar, elemi, takamak, sandarak, akroit, gomalak) ol­mak üzere üçe ayrılır. Bunlar Alkol ester­leri ve molekül ağırlığı yüksek reçine asit­lerinin karışımından ve terpenik seriye ait hidrojen karbürlerinden oluşur; değerleri renklerine göre değişir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ