Proton verebilen maddelerin genel adı ...

Asit,
Fr. Acide, 
İng. Acid, 
Osm. Hamız.
Farsça, Asit.
Ekşit,
Proton verme yatkınlığı olan kimyasal bileşik, madde. 

Suyla hidrojen iyonları üreten hidrojen bileşimleridir. Hidrojen iyonları çözeltiyi asidik yapar. Asitler mavi turnusol kağıdına kırmızı renk verir. Terkibindeki hidrojenin yerine element alarak tuz meydana gelmesine sebep olan ve mavi turnusolü kırmızıya çevirmek hâsiyetinde hidrojenli birleşik,  hamız.

Bir çözeltiye hidrojen iyonu veren, suda çözündüğü zaman hidrojen iyonları açığa çıkaran, bileşimindeki hidrojenin yerine herhangi bir mineral alarak tuz meydana getirebilen ve turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirme özelliği olan hidrojenli bileşim. Turnusolün mavi rengini kırmızıya çevirmek özelliğinde olan ve birleşimindeki hidrojenin yerine maden alarak tuz oluşturan hidrojenli birleşik, hamız.

Bir çözeltiye H+ iyonu (proton) çıkaran madde. Bileşimindeki hidrojeni, bir metalle değiştirerek tuz oluşturan, yakıcı, ekşi tatta sıvı özdek.

Suda çözündüğünde hidronyum yükünü H3O+ veren kimyasal özdek.
Özdek, yapısındaki hidrojenleri, baz kökleri ya da metallerle yer değiştirerek tuzları oluşturur, pH ölçeğinde 0-7 arasında değer gösterirler.

Suda çözündüğünde hidronyum iyonu (H3O+) veren kimyasal madde. Ortaklanmamış elektron çifti ya da çiftleri almaya yatkın olan kimyasal madde, özdek. Alkali maddenin tersi özellikler taşıyan, turnusolün mavi rengini kırmızıya çeviren, suda eridiği zaman hidrojen iyonları meydana getiren hidrojenli bileşik.

Hamız, Sirke gibi ekşi olan. Ekşiliği fazla olan, asit. Gıdaların çoğu asit içerir. Limonda sitrik asit, sirkede ise asetik asit bulunur. Farklı asitler, limona, sirkeye, ekşi elmaya ve şerbete keskin tadını verir. Aküler, sülfürik asit; midedeki sindirim sıvıları, hidroklorik asit içerir. Asitler, suda eridiğinde hidrojen iyonları (H+) üreten madde çözeltileridir. Asit maddelerin çoğu, saf katılar, sıvılar ya da gazlar olarak bulunsa da, sadece suda eridiğinde asit gibi tepki verir. 

Asitler İnorganik ve Organik olmak üzere iki gruptur. Bazı asitlerin bulunduğu yerler:
Formik Asit : Karıncada bulunan asittir.
Asetik asit : Sirkelerde bulunan asittir.
Malik Asit : Elmada bulunur.
Laktik Asit : Sütte bulunan asittir.
Sitrik Asit : Limonda bulunur.
Tartarik Asit: Üzümde bulunur.
Bütirik Asit : Tereyağında bulunur.
Karbonik Asit: Gazozda bulunur.
Oleik Asit : Zeytinyağında bulunur.
Nitrik Asit : Kezzapta bulunur.
Asetilsalisilik asit : Aspirinde bulunur.
Akrilik asit : Bazı boyalarda bulunur.
Askorbik Asit : Turunçgillerde bulunur.
Folik asit : Çilekte bulunur.

Kaynak,  http://tr.wikipedia.org/



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ