Bir cins kınaçiçeği ...

Belesan, 
Kınaçiçeği,
(Impatiens).
Commiphora opobalsamum,
Belesan, Belesan yağı,
Pelesenkağacı, 
Pelesenk yağı,

Kudret narı. 
Balsam, 

Bahçelerde ve balkonlarda yetiştirilen tanınmış bir çiçektir. Fidanın boyu çeşitine göre 20-60 cm. olur. Çiçekleri katmerli ve katmersiz olmak üzere yirmi çeşiti vardır. Temmuz’dan Kasım’a kadar çiçek açar. Tohumlan olgunlaşınca tohum kabukları birdenbire açılarak hepsini saçar. Çiçekler kuruduğu gibi tohum keselerini sık sık gözden geçirmek ve büsbütün sararmadan toplamak gerekir.

Kına Çiçekleri, sıcak ve gübreli yerlerden hoşlanır. Sık sık sulanma gereksemesi vardır. Bahçede bölmelerin ortasına, kenar bölmelerine ve bodur cinsleri de bölmekle, narlarına; dikilir. Tahta kasalarda ya da saksılar içinde yetiştirilerek balkon, pencere ve saksıların süslenmesinde kullanılır.

Yetiştirilmesi: Kına Çiçekleri tohumu Nisan ayında kasalara ekilir. Gölgeli fakat sıcak bir yerde bulundurarak çimlendikten on gün sonra aynı toprağa şaşırtma etmelidir. Mayıs sonlarında bahçeye dikilir. Bahçe toprağının gübreli olması ve fidanların kolayca sulanabilecek bir şekilde bölmelere dikilmesi gerekir. Bu çiçeklerin kökleri incedir. Çiçek zamanında bile toprağıyla çıkarılmak koşuluyla, yerinden başka bir bölmeye taşınırsa 1 – 2 gün gölgelendirmek ve sık sık sulamak koşuluyla kolayca tutarlar. Çok gölgeli bir yerde boylanırlar. Fidanlar arasında 30-40 cm. aralık bırakmalıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ