Tavlada bir sayı...

Yek, 
Farsça yek; Bir
Dü, İki
Se, Üç
Car (Cihar, Caar), Dört
Penç, Penc, Beş
Şeş, Altı.
Tavla, (İtalyanca, tavola).
Bölümlere ayrılmış iki yanlı tahta üzerinde on beşerden otuz pul ve iki zarla iki kişinin karşılıklı oynadığı oyun, 

Bu oyunun üzerinde oynandığı, iki iç yüzü bölme desenli, dikdörtgen biçimindeki tahta kutu. Tavla; Özel bir platform üzerinde 15 siyah, 15 beyaz taşla(pul) oynanan iki kişilik oyun. Dünyadaki en eski oyunlardan biridir. Oyunun ilk ortaya çıktığı devirde de tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir. Bilindiği kadarı ile, 1400 yıl önce İran şahı Nevşiyan' ın veziri Büzur Mehir tarafından 10 günde icat edilmiştir. Tavlada karşılıklı altışar hane 12 ayı, 15 beyaz ve 15 siyah pul ayın 15 gece ve 15 gündüzünü, karşılıklı 12'şer hane de günün 24 saati temsil eder.

Tavlada, 4500 civarında hamle ihtimali bulunduğundan oyunda ustalaşmak önemlidir. Ancak zarın şansı simgelemesinden dolayı şans faktörü de kendisini hissettirmektedir. Bazı kaynaklarda modern ve geleneksel tavla olarak söylenebilir. Modern tavla ile kast edilen zarların  fincanla atılmasıdır. Osmanlı zamanında da tavla oyunu yaygınlaşmıştır.

Günümüzde tavla geleneği Türklerde devam etmektedir. Türkiye'de çok yaygın bir oyun olan tavlada usta oyuncular bir gelenek biçiminde zar kombinasyonlarının Farsça'dan Türkçe'ye geçen isimlerini kullanırlar.

Tavlada Zar isimleri;
1-1: Hep Yek Dü Yek;
2-2: Dü Bara (dubara);
2-1: Dü yek;
3-3: Dü Se;
3-2: Seba i Dü;
3-1: Se Yek;
4-4: Dört Cihar (Caar);
4-3: Cihar ü Se;
4-2: Cihar i Dü;
4-1: Cihar ı Yek;
5-5: Dü Beş;
5-4: Beş Dört (penc i caar);
5-3: Penc ü Se;
5-2: Penc i Dü;
5-1: Penc ü Yek;
6-6: Dü Şeş;
6-5: Şeş Beş;
6-4: Şeş Cehar;
6-3: Şeş ü Se;
6-2: Şeş i Dü;
6-1: Şeş ü Yek;

http://tr.wikipedia.org

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ