Lidyalıların kullandığı bir tür lir...

Paktis,
Lidyalıların kullandığı bir tür lir.
Lydialıların kullandığı bir tür lir.
İlkçağda kabaca bugünkü Gediz ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan bölgeye Lydia adı verilmekte idi. Bu aynı zamanda Anadoluya özgü bir uygarlığa da adını vermektedir. Lidyalıların oturdukları yerlere MÖ 2000 yıldan önce geldikleri bilim adamlarının ortak görüşüdür. Hint-Avrupa kökenli oldukları düşünülmektedir. Lidyada Kalkolitik çağdan başlayarak yerli bir halk kitlesinin oturduğu kesindir. Lidyalılar yerli halkla kaynaşmış gibidir. 

Herodotostan öğreniyoruz ki; Yunanlıların Lydia diye bildikleri ülkede eskiden, Maionlar adında, Lidlerden farklı, ama onlara tümüyle yabancı olmayan başka bir halk yaşardı. Lidler, Maionları yenip topraklarını alınca onlar da ya denizi geçip batıya kaçtılar ya da kalıp yenenlere boyun eğdiler. MÖ 7. yy.' ın ilk yarısı içinde birdenbire parlayan Lidya krallığı, Önasya dünyasının en ilginç kültürlerinden biridir. Bu krallık ne tam anlamıyla doğulu, ne de tam anlamıyla batılı devletlere benzer; her iki bloğun siyasal ve kültürel etkilerinden oluşmuş yeni bir Anadolu Krallığıdır.

Lidyalıların günlük yaşamda, akşam yemeği için kırmızılar giydiklerini ve fildişi ayaklı, mor döşemeli yataklarına önemle uzandıkları anlatılır. Güzel kokuları Lidyan denen kaplarda saklamaları güzellik merhemlerinin sürülmesi uzun saçarlını süs eşyaları kullanmaları toplantıya gidilirken mor giysiler, kokulu merhemlerin saçlara sürülmesi onlara büyük zevk vermesi bir yaşam tarzıydı. Lidya halkı oyunun her türlüsüne düşkündü. Kumar oyunları ve aşık kemiği ile oynana oyunlar başta gelirdi. Müzik konusunda pek açık olmayan belgelere sahibiz. Yalnız paktis denilen Lidya liri olduğu ve süvarileri savaş yürüyüşlerinde uyum sağlanması için flüt ile kaval kullandıkları belirtilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ