Lesotho' nun başkenti...

Maseru,
Lesotho Krallığı, 
(Muso oa Lesotho) 
Eski adı Basutoland.
Güney Afrika'da bir ülkedir.
Başkent; Maseru.
Para birimi; Loti.
Resmi dil; Sesotho, İngilizce.

Önemli Şehirleri;
Butha-Buthe,
Kao, 
Makheka, Maputsoe, Mphorosane, Mapoteng, Mohale's Hoek, 
Mokhotlong, Malumeng, Mafeteng,
Nykosoba, 
Pitseng,  Phomong, 
Quthing, Qacha' s Nek, 
Semonkong,  
Thaba-Tseka, 
 
Güney Afrika topraklarıyla çevrelenmiş bağımsız bir cumhuriyettir. Ülkenin büyük bölümü yüksek plato diye adlandırılan yüksek düzlüklerdir. Birçok bölümü 1.200 metre yüksekliğindedir. Plato, kıyı bölümünden, doğudaki en yüksek tepeleri 3.300 m. aşan Draken(Drakensberg) Sıradağlarıyla ayrılır. 

Güney Afrika'nın önemli ırmaklarından Oranj ve Tugela bu ülkeden doğar. Oranj Irmağı ülkenin ortasında doğudan batıya doğru uzanır. Ülkenin batı kesimi, kıtanın iç kesimimdeki yüksek platonun devamıdır.
 
Lesotho' nun kabaca anlamı, sotho dilini konuşanların ülkesi demektir. Lesoto, ilk olarak 1822 yılında ayrı bir yönetim olarak kuruldu, İngiltere tarafından 1843 yılında tanındı. 1868 yılında Basutoland adıyla İngiliz himaye bölgesi haline geldi. 
4 Ekim 1966 tarihinde İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlıktan sonra şu an meşruti bir monarşi ile yönetilmektedir.

Ülke ekonomisi, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yapılan su ve elektrik ihracatına, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca elmas, koyun ve keçi yünü de ihraç edilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ