XII. ve XIII.yüzyıllarda Suriye, Mısır ve Yemen' de hüküm sürmüş Müslüman bir hanedan...

Eyyubiler,
Eyyubiler Devleti veya Eyyubiler (1171-1250), 
Ünlü kumandan ve siyaset adamı Selahaddin Eyyubi tarafından, Suriye, Filistin, Mısır ve Yemen’de kurulan devlet. Hama' nın yerel yönetimi olarak 1348 yılına kadar devam etmiştir. Fatımiler Devleti' nin eski komutanı ve veziri olan Selahaddin Eyyubi' nin kurduğu Kürt kökenli hanedanın egemen olduğu Mısır' daki devletin adıdır.

Selahaddin Eyyubi'nin 4 Mart 1193'te Şam'da ölmesi üzerine Kürt Eyyubi imparatorluğu aynı yıl parçalandı. Eyyubi imparatorluğu, Selahaddin Eyyubi tarafından Mayıs 1171' de kuruldu. İyi bir dini ve askeri eğitim alan Selahaddin, 1165 yılında Mısır' a vezir seçildi. Fransız ve Bizans ordularına karşı büyük başarılar elde eden Selahaddin, İslam dünyasında kendisini büyük sempati duyulan, tam anlamı ile güçlü bir vezir ve önder durumuna geldi.

10 Aralık 1171' de, varlığını 200 yıl sürdurmüş olan Mısır Fatimi Halifeliğine son verdi. Kardeşi Turan Şah yönetimdeki bir orduyla kısa bir süre içerisinde Hicaz, Yemen, Aden ve Mekke' yi aldı. Eyyubilerin buralardaki hakimiyeti 50 yıldan fazla sürdü. Suriye Kralı Nureddin' in 1174' te ölmesi üzerine Selahaddin bir ordu ile Suriye'yi hakimiyeti altına aldı. Bağdat' taki Abbasi Halifesi, Mayıs 1174' te Selahaddin Eyyubi' nin krallığını kabul ederek fethettiği topraklardaki otoritesini tanıdı. Musul şehrini de alarak Musul Atabeklerin egemenliğine son verdi.

Selahaddin, ülkesinin sınırlarını Fırat Nehri' ne kadar genişletti. Yukarı Mezopotamya' daki küçük beylikleri de hakimiyeti altına alan Eyyubi İmparatorluğu'nun sınırları doğuda Dicle Nehri' ne, kuzeyde Ermenistan hudutlarına, güneyde Yemen' e, batıda ise Tunus' a dayanıyordu. 1187'de Kudüs şehrini Hıristiyanların elinden aldı ve bu durum islam dünyasında ona büyük bir saygınlık kazandırdı. 

Dinde yaptığı reformlardan dolayı, adı dini islah eden anlamında "Selahhadin" olarak değiştirildi. Eyyubiler döneminde pek çok Kürt yazar, şair, bilim adamı ve aydın yetişti. İzzeddin Ali, Mecdeddin Ebu Saadet, İbnul Esir el Cezeri (Nasrullah) bunlardan bir kaçıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ