Acı portakal esansı ve kınakına özütü içeren soda tipi...

Tonik,
Tonik içine kinin katılmış sodaya verilen addır. Kokteyllerde sıkça kullanılır. Tonik ya da teknik adıyla tonik suyu, İngilizler' in dünyaya tanıttığı bir içecek. Hindistan’ın İngiliz sömürgesi olduğu 19. yüzyılda İngilizler sıtmadan korunmak için küçük dozlarda kinin alırlarmış. Zamanla tadı hayli buruk olan kinini, şekerli suyla karıştırarak içmenin daha kolay olduğunu keşfetmişler. Derken, İngiltere’nin milli içkisi cin' i de bu karışıma katmaya başlamışlar. Halk arasında sanılanın tersine tonik hiç alkol içermez.

Tonik içine katılan kinin; kınakınanın en önemli alkaloididir. Tıpta kullanılan bir bitkidir. Güney Amerikada yabani olarak yetişir. Kınakına ağacının botanik ilmindeki ismi Cinchonadır. Kınakına ağacının kabukları, eskiden beri ateşli hastalıkların tedavisinde yerli halk tarafından kullanılmaktadır. Onuncu yüzyılda Avrupada kınakına ticareti Cizvitlerin elinde olduğu için bir ara bu ilaca, Cizvit tozu da denilmiştir. Sonraları Romada Kardinal Lugo ilacın kullanılmasını tavsiye ettiği için Kardinal tozu adıyla da bilinmektedir.

Aynı zamanda, günümüzde, tonik soda limonla veya misket limonuyla beraber tüketilmektedir. Bu arada cilt temizliği içinde kullanılan tonik, nemlendirici bakım veya buna benzer kremlerin kullanılması sonucu cildi daha temiz kılmak için tonik tavsiye edilir. O gün bu gündür de cinle tonik, adeta birbirleri için yaratılmış bir ikili olmuş ve cinle karıştırılmış tonik içmek, bir sağlık içkisi imajı olmuştur. Toniğin en büyük faydası, sağlıklı bir içecek olması bir yana, kininden gelen burukluğuyla karışımlarda denge yaratır. Tonik, burukluğu ile likörün şekerini dengeler ve tatlılığı geriye çeker.

Cin-Tonik;
Tadını tek başına fazlaca tatlı bulduğunuz birçok içkiyle toniği, aynı amaçla deneyebilirsiniz. Ama yine de, toniğin gerçekten harikalar yarattığı karışımı, cinle olan evliliğidir. Sıcak yaz günlerinde ince, uzun bir bardağı önce buzlukta soğutun. Bardağın uzun olması şart, zira böylece tonik hızla köpürmez, uzun süre kabarcıkları çıkmaya devam eder. İçine iki ya da üç küp buz koyun. Sonra buzdolabında iyice soğutulmuş (Gordon’s, Beefeater, Tanqueray, Genever, Stainhaeger, Bombay, Gilbey’s, Bols Silver top gin veya Tekel) cini, üçte bir ölçek ekleyin. Üzerini de iki ölçek tonikle tamamlayın. Toniği küçük şişe olması tercih edilmelidir. Bir kerede açarak kullanın, büyük şişedeki gazı kaçmış toniği tercih etmeyin. Bir dilim limon atınız. Ancak sarı limon yerine hafif tatlımsı olan yeşil limon tercih edilmelidir. Sonra hafifçe karıştırınız. Hazır olan Cin Toniğinizi afiyetle içiniz.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ