Kıbrıs adası' nın eski adlarından biri ...

Alasia,
Alaşiya,
Alasiya,
Kıbrıs adasının bilinen en eski adı Alasia’dır. Kıbrıs’a Mısır firavunları, Asurlular, Persler hakim olmuşlar.  M.Ö. 4. yüzyıldaPerslerden Makedonyalı İskendere sonra da Roma hakimiyetine geçmiş. 

Kıbrıs 395 yılında Doğu Roma (Bizans) imparatorluğuna geçmiştir. VII. yüzyılda İslam Emevi Halifesi Muaviye, adayı ele geçirmiş. Ancak Bizanslılar geri almışlar. III.Haçlı Seferinde İngiliz Kralı, Aslan Yürekli Richard Bizans Valisini Ada’dan kovarak Fransız Lusignan hanedanını yönetime getirdi (1191 ). Böylece Katolik yönetim kurulmuş oldu. Bu dönemde Kıbrıs Mısır Türk Memluklu Sultanlığına bağlandı(1250-1517). XV. yüzyılda Venedikliler Adayı işgal ederek sömürgeleştirdiler.

Yavuz Sultan Selim, 1517 yılında Mısır ‘ı alarak Doğu Akdeniz‘i ele geçirdi. Venedikliler Osmanlılara vergi ödeyeceklerini bildirmelerine rağmen Kıbrıs'ta üslenen korsanlar Türk gemilerine saldırmaktaydılar. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa‘ nın karşı çıkmasına rağmen , Padişah II.Selim, Şeyülislam Ebusuud Efendi, Piyale Paşa ve Lala Mustafa Paşa Ada ‘nın fethine karar verdiler. 1571 yılında Lala Mustafa Paşa komutasındaki donanma Kıbrıs’ı ele geçirdi. Anadolu’dan binlerce Türkmen Kıbrıs’a yerleştirildi. Venediklilerin Ortadoks Rum halka yaptıkları kötü muameleye ve mezhep baskısına son verildi. Kıbrıs Osmanlı devletinin bir sancağı durumuna getirildi.

Osmanlı devleti ile Rusya arasında savaş çıkması üzerine 1878 yılında İngiltere Osmanlılardan yana tavır koydu. Anlaşmaya göre Kıbrıs Osmanlı devletinin hukuki bir parçası olacak, İstanbul’ a vergisini ödeyecek fakat İngiltere tarafından yönetilecekti. Bunun sonunda İngiltere Berlin antlaşmasında Türkiye'yi destekleyecekti. Ruslar işgal ettikleri Kars ve Artvin’i Türkiye ye geri verdikleri zaman Kıbrıs’ın yönetimi yeniden Osmanlılara bırakılacaktı. 

Ancak 1914 yılında Osmanlı Devleti İngiltere’ye karşı Almanya ile birlikte savaşa girince İngiltere Osmanlılarla yaptığı antlaşmayı tanımadığını ileri sürerek Kıbrıs ‘ı sömürgeleri arasına kattı. İngilizler Kıbrıs’taki Türk vakıf arazisine ve gayri menkullerine el koyarak Türkleri yoksullaştırma ve Adadan göç etmeye zorladı. 1878 sonrası on binlerce Türk, Kıbrıs tan ayrılarak Türkiye ve İngiltere’ye göç edince Adadaki Türkler azınlığa düşmüş oldular. 
Şubat 1975 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983 yılında da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur. Kıbrıs Yunanistan’ın kurulduğu 1830 yılından 1974 yılına kadar yayılmacı emellerinin sona erdiği bir nokta olarak tarihteki yerini almıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ