Uzun taneli ve kokulu bir pirinç türü ...

Basmati,   
Pirincin Kralı olarak adlandırılır. Basmati, güzel lezzeti, sihirli aroması ve hafif dokusu ile bilinir. Pirincin şampanyası sayılan, saf Basmati, dünyada bir tek yerde, Himalaya’nın eteklerinde yetişir. Nefis aromasının yanısıra, Basmati pirinci haşlandıktan sonra üfleyince uçacak kadar hafif, yumuşak ve ayrışan taneleri lezzetlidir. Basmati pirinci ilk olarak, Himalaya dağlarının dağ eteklerinde keşfedildi. 

Hindistan, Pakistan ve bazı diğer güney Asyalı ülkelerde üretilir. Hindistan ve Pakistan' da  kokulu ve lezzetli, bir pirinç cinsidir. Hindu'ca, Basmati, güzel kokuyu ifade eder.  

Pirinç, 
Farsça birinc, 
İng. rice
r. riz
Lat. Oryza sativa. 
Buğdaygillerden, kökleri bol su içinde yetişen bir bitki (Oryza sativa),
Buğdaygiller (Gramineae, Poaceae) familyasından, sulak ve bataklıklarda tohumları için kültürü yapılan bir yıllık otsu bitki.
Buğdaygiller familyasından, sulak ve bataklıklarda tohumları için kültürü yapılan, selüloz ve silis içeriği yüksek çok sert kavuza sahip, taneleri protein bakımından fakir, nişasta bakımından zengin tek yıllık otsu bitki.

Basmati pirinci ile Pilav;
Malzemeler,
100 gram basmati pirinci 
40 gram margarin 
30 gram çam fıstığı 
30 gram badem 
1 adet çubuk tarçın 
30 gram kuşüzümü 
Pilav hazırlanışı:

Pilavın yapılışı;
Fıstık, badem, tarçın ve margarini fıstıklar kavruluncaya kadar karıştırın. Basmati pirinç ve kuşüzümünü ilave ettikten sonra üzeri kapanacak kadar su koyup 15 dakika pişirin. Su azaldıkça su ilave edin. 15 dakika sonra ateşten alın.  Afiyet olsun.

En yaygın Hint/Pakistan pilavı ise şöyle yapılır;
Bir kuru soğan çok ince piyazlık doğranır, rengi açık kahverengi olana kadar, rengi açık kalmayacak soğanların sıvı yağda kavrulur. Üzerine suda bekletilmiş, süzülmüş pirinçleri ilave edip bir iki çevirip suyu ekliyiniz. Basmati biraz daha fazla su çeker ve genelde lapa pilav olmaz. Yani sıcak suda bekletilen 1 bardak pirinç için 3/4 bardak kaynar su eklenir.
2-3 tane karanfil, tane karabiber, kabuk tarçın, tuz ve tane kimyon ve kakule (1 tane yeterli) ilave edilir. Tane kimyon kesinlikle koymalısınız. Tadı da toz halindekinden oldukça farklı. suyunu çekene kadar pişirilir. Afiyetle yenilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ