1894-1906 yılları arasında Fransız kamuoyunun bölünmesine neden olan, hukuksal ve siyasal bir skandalın kahramanı olmuş Fransız subay ...

Alfred Dreyfus, 
(d. 9 Ekim 1859 - ö. 12 Temmuz 1935)
Yahudi asıllı Fransız subayıdır. 
1894 yılında orduya ihanet ettiği ileri sürülüp mahkum edildi. Suçlanışı Avrupa tarihinde Dreyfus olayı olarak bilinmektedir. Dreyfus davası, 1894-1906 yılları arasında fransız kamuoyunun bölünmesine neden olan hukuksal ve siyasal skandal.

Fransız haberalma servisi, Paris’teki Alman askeri ataşesinin kağıt sepetinde yaptığı bir araştırmada, Fransız milli savunmasına ait gizli belgelerle ilgili imzasız bir yazı bulunduğunu açıklar. 

 1894 yılında bu imzasız kağıttaki yazının, el yazısına benzerliği iddiasıyla Fransız ordusunda subay olan Yahudi asıllı Dreyfus suçlanır. Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ ne gönderilen Dreyfus, kendisine gösterilmeyen belgelere dayanılarak ömür boyu hapisle cezalandırıldı ve bir adaya sürgüne gönderildi.

Ünlü Fransız yazarı Emile Zola, Dreyfus’u kanıt olmaksızın mahkum ettiği için Genelkurmay Askeri Mahkemesi’ni ağır bir dille suçladı. Dava kamuoyuna yansıdı. Bu suçlayıcı açıklaması nedeniyle bu kez yazar Emile Zola bir yıl hapis ve 3000 frank para cezasına mahkum edildi. Ancak Zola’ya verilen bu hapis cezası Fransız kamuoyunu ikiye böldü. 

İnsan hakları, kişisel özgürlük savunucuları, solcular, demokrat aydınlar bir yanda, vatanın yüksek menfaatlerini düşünenler öte yanda yer aldılar. Kamuoyunun baskısı sonucu Dreyfus’u suçlayan belge bilirkişi heyetine gönderildi ve Dreyfus davasının omurgasını oluşturan, suçlayıcı, imzasız belgenin sahte olduğu ispatlandı. Bu sahte belgeyi düzenleyen Albay Henry dayanamayıp intihar etti. Yargıtay davanın yeniden bakılmasına karar verdi. 1899 yılında Dreyfus, Harp Divanınca yeniden yargılandı. Bu kez hafifletici sebeplerle, ömürboyu hapis cezası 10 yıl hapse çevrildi. Kamuoyu baskısıyla kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. 

Aydınların baskısı sürüyordu, 1904 yılında Dreyfus davasının yeniden bakılması kararlaştırıldı.  1906 yılında da Fransız Yargıtayı tarafından Dreyfus’u mahkum eden ilk karar iptal edildi. Dreyfus aklandı, yeniden orduya alınarak Legion D’honneur nişanı ile ödüllendirildi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ