Sumo güreşlerinde en yüksek derece, büyük şampiyon ...

Yokozuna,
Şampiyon,
Sumo güreşlerinde en yüksek derece, büyük şampiyon.
Ozeki, Sumo güreşlerinde en önemli ikinci derecedir.
Sumo (Japonca Ozumo), Japon kültürüne özgü sporlardandır. Sumonun, enaz 1500 yıllık bir geçmişi vardır. Tanrıların sporu olan sumonun yarı dinsel niteliği, bu sporun halk için yaşamsal öneme sahiptir. Önce tapınaklardaki törenler içerisinde uygulanırken, sonradan saraya taşındı. Japoncadaki sumo, sumafu sözcüğünden gelmektedir. Sumo güreşcisine Sumotori denir. Sumo sporunda oyuncuya rikişi denir. Sumoda kilo sınırlaması yoktur. Kilolara göre kategori ayırımıda yoktur.

Güreşenlerin hedefi rakibin, yarışma alanı olan kum havuzundan veya bir saman halatı ile işaretlenmiş halkadan dışarıya çıkmasını, dengesini bozup yere düşmesini sağlamaktır. Güreşçiler yere ayak tabanı dışında herhangi bir yerleriyle dokundukları zaman maçı kaybetmiş sayılırlar. Bir karşılaşma, sadece birkaç saniye sürer. 

Ayrıca bu karşılaşmaların aralarında dinsel ve geleneksel görevler yerine getirilir. Bir Rikishi olmak için Japon olmak şart değildir. Japon Sumo Liginde başarılı Havaili Rikisiler de vardır. Hatta Moğolistandan bile Rikishi çıkmıştır. Turnuva sonunda kazanan Rikishi İmparator Kupasını sahibi olur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ