Sivas' ta kuru üzüme verilen ad...

Üsküc,
Kuru üzüm,
Et kurusuna ve meyve kurusuna Türkler kak derlerdi. Bugün de Anadolu' da meyve kurusuna kak deniyor. Türkler, XI. yüzyılda, kayısı ve zerdaliyi yarmadan, çekirdeği ile birlikte kuruturlarmış. Buna küli derlerdi. Kuru üzüme üsküc denirdi. Kurutma, daha çok güneşte kurutma biçimindedir.

Taze üzüm, potasyum karbonatla suya yatırılır ve kurutulur. Potasyumun yerine 
ayçiçeği sapı, bağ çubuğu ve sakızlık çalısı külü de kullanılabilir. Zeytinyağı ile yapılırsa, parlatıp sarartır. Karaciğerin dostudur. Kan yapar. Kekikle yenirse vücudu şişmanlatır. Kumları döker, idrarın damla damla gelmesinin tedavisinde iyi gelir. Çekirdekleri alınır karabiber konulup yenir. Sert urları eritir. Kuru üzüm, safran, yumurta sarısı, kuş yemi, keten tohumundan merhem yapılıp uygulanır. Unutkanlığı giderir, dimağı kuvvetlendirir. Sarılığı giderir, sirke ile yenir. Öksürüğü keser. Anason ile kaynatılır, badem yağı ile içilir. Çıbanları patlatır, iyileştirir. İç yağı ile merhem yapılıp uygulanır. Üzüm çekirdekleri selülit tedavisinde kullanılır.

Zekeriya Sofrası;
Kuru üzüm zekeriya sofrasında yer alır. 
Bir Zekeriya Sofrası Listesi Şöyledir:
1) Antep fıstığı, 2) Fındık, 3) Sarı leblebi, 4) Kuru üzüm, 5) Beyaz leblebi , 6) Kuru erik , 7) Dut kurusu , 8) Yerfıstığı , 9) Pestil , 10) Kuru incir , 11) Şeker, 12) Portakal, 13) Mandalina, 14) Ayva, 15) Armut, 16) Muz, 17) Kestane, 18) Hurma, 19) Ceviz içi, 20) Damla sakızı, 21) Vişne kurusu, 22) Kesme şeker, 23) Çikolata, 24) Tepsi böreği, 25) Sigara böreği, 26) Zeytinyağlı dolma, 27) Kuru köfte, 28) Patates salatası, 29) Patates kızartması, 30) Turşu, 31) Bisküvi, 32) Maydanoz, 33) Tere, 34) Roka, 35) Marul, 36) Salatalık, 37) Taze soğan,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ