Sıcak bölgelerde yetişen yağlı bir ağaç...

Ban,
(Moringa oleifera). 
Sepetçi söğüdü.
Sorgun,
Yaşam Ağacı,
Mücize ağaç,
Asya'nın tropik bölgelerinde ve Afrika'nın kuzeyinde yetişen, yaprakları telek damarlı, çiçekleri salkım durumunda, meyvesinden kokusuz bir yağ elde edilen ağaç. 
Moringa oleifera; 

Her yeri yenilebilen bir ağaç türüdür. Tohumları Malezya'da fıstık olarak yenilir.
Kalınlaşmış kökleri yabanturbu olarak yenilebilir. Yaprakları yeşillik olarak, salatalarda, sebze yemeklerinde yenilebilir. Yaprakları toz haline getirilip temizlik ve dezenfekte etmek için kullanılır. Tohumları %38-40 oranında kurumayan Ben (Oil) Yağı içerir. Bu yağ resimde boya içeriği olarak kullanıldığı gibi saat gibi hassas makinelerin yağlanmasında kullanılır. Bu yağ temiz, tatlı ve kokusuz olduğu için parfüm ve saç bakım ürünlerinde de kullanılır. Ağacı kereste olarak kullanılabildiği gibi; bahçelere çit olarak da kullanılabilir.

Her parçası mucize olan bu ağacın, en önemli özelliği yaprağının besleyici özellikleridir. Moringa yaprakları aynı ağırlıktaki portakalın 7 misli C vitamini, sütün 4 misli kalsiyum, havucun 4 misli A vitamini, sütün iki misli protein ve muzun 3 misli potasyum içerir. Bu yüzden Yaşam Ağacı veya Mucize Ağaç olarak adlandırılır. Moringa çok hızlı büyüyen bir ağaçtır. İlk yıl 4 metre büyüyebilir; sonuç olarak 6-15 metreye kadar büyüyebilir. Don ağacı köküne kadar öldürür. Ancak kökü ölmez, ve ilkbaharda ağaç kökten yeniden filizlenir.

Sorgun ağacı (sepetçi söğüdü), Saz, Kamış, Kestane ağacı, Hint hurması vb. bitkilerin dalları örülme yoluyla yiyecek veya eşya taşımak için kulplu ya da kulpsuz taşıma veya saklama kabı olarak sepet yapımında kullanılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ