Japon kökenli bir mantık oyunu...

Sudoku, 
Su Doku,
Japon tipi bir bulmacadır. 
Su doku kelimesi, Japonca sayılar tek olmalı anlamına gelen Suuji wa dokishin ni kagiru kelimelerinin kısaltmasıdır. Sudoku, günümüzde Asya'dan, Avrupa ve Kuzey Amerika'ya da yayılan oldukça popüler bir oyundur. 
ABD' de Number Place (rakam yerleştirme) olarak bilinen oyun, Türkiye'de 1994 yılından bu yana Diamond adıyla piyasadadır. Dünyanın en çok ilgi gören oyunlarının başındadır.

Bu bulmacada, harfler yerine rakamlar kullanılır. Rakamlarla oynanmasına karşın matematikle ilgisi olmayan Sudoku toplama veya çarpma bilgisi gerektirmez. Bulmacanın zorluk derecesine göre ipuçları verilir. Verilen ipuçları baz alınıp, mantık yürütülerek oynanan bir oyundur. Zeka gücünü geliştirici entelektüel bir rakam bilmecedir. Otobüste, trende, öğle arasında, teneffüste rahatlıkla oynanılabilecek bir oyundur. 

Toplamda 9x9=81 kare olan kümelere 1' den 9' a kadar rakamlar yerleştirilir. Her bir rakam, her bir satırda ve her bir sütunda sadece bir kez kullanılabilir. Her bir rakam, 3x3=9 kareden oluşan bloklarda da sadece bir kez kullanılabilir. Bulmacada tabloda dokuz kareden oluşan her satır, her sütun ve her blok 1' den 9' a kadar bütün rakamları içersin. Hiçbir rakam tekrarlanmasın ve eksik kalmasın. Bazı rakamlar bulmacaya zaten yerleştirilmiş olarak ipuçları verilmiştir. Bu rakamlar ne kadar artarsa bulmaca o kadar kolaylaşır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ