James Cameron’un ünlü bilimkurgu filmi...

Avatar,
James Cameron
(16 Ağustos 1954),
Yönetmenlik yanında senarist ve prodüktör. Titanik, Terminator, Aliens gibi büyük yankı uyandırmış filmleri yapmış olması onu az bir filmografisine rağmen Hollywood'un en önemli ve bilinen yönetmenlerinden biri yaptı. 

Film kariyerine senaristlikle başladı. Cameron yönetmenliğe daha sonra kısa metraj bir bilim kurgu olan Xenegenesis filmi ile başladı. Gördüğü bir rüyadan etkilenen James Cameron Terminator' ü yaratmaya o zaman karar verdi. İlk filmin gişe başarısının sonucu çekildi. Cameron, bilim kurgu örnekleri vermeye devam etti ve Aliens, Abyss gibi yapımları çekti. James, 1997 yılında tüm dünyada adını duyurdu ve rekorlar kıran Titanik için senarist, yapımcı oldu ve yönetmen koltuğuna oturdu.

Günümüzde bile kırılamayan rekorlara imza atan filmi Titanik onun En İyi Yönetmen dahil (11 Oscar) o yılki neredeyse tüm ödülleri kazanmasını sağladı. Yine kendi filmi olan Avatar 6. haftasında Titanik'in elinde tutuğu rekoru kırdı. Bir bakıma James Cameron kendi rekorunu kırarak çıtayı biraz daha yükseltti ve farkını ortaya koydu. Bir süre belgesel çekimlerine ağırlık veren Cameron, Avatar ile yeniden beyaz perdeye döndü. 

Filmin yapımında Fusion Camera System teknolojisini kullandı. Avatar 17 Aralık 2009 yılında ABD sinemalarında gösterime girdi. Avatar şuanda tüm zamanların en çok izlenen filmi ünvanını elinde tutmaktadır.






Kaynakça;
http://tr.wikipedia.org/wiki/James_Cameron

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ