Bir yara iyileştikten sonra yerinde kalan iz...

Nedbe, 
İngilizce: scar. 
Arapça: nedbe, (ﻧﺪﺑﻪ). 
İyi olmuş yara izi:

Skar,
Skatris
Yara izi.
Sklerozis.
Bağdoku yapısındaki oluşum.
Vücudun dışında veya içinde bir yara, doku kaybı, harabiyet gibi durumun vücutça tamirinden sonra kalan iz ve doku topluluğu.

Skatris ismi de verilen medbe; bir darbenin, deri altı dokusunu da içine alacak şekilde, deride veya bir iç organda meydana getirdiği doku kaybını kapatmak için cereyan eden tamir olaylarının bir sonucudur. Bu tamir, bağ dokusu artımı ile olur. 

Yara izi (skar), ameliyat, yaralanma, yanık ve çeşitli nedenlerle oluşmuş kesilerden sonra, derinin iyileşmesi sırasında normal fonksiyonel deri dokusunun konnektif doku ile yer değiştirmesi ile ortaya çıkan bir belirtidir ve doku onarımının kaçınılmaz bir sonucudur. 

Skarların oluşumunda yaş, genetik faktörler, yaranın boyutları ve derinliği, yaranın olduğu anatomik bölgenin kanlanması, kişinin deri kalınlığı ve rengi, skarın yönü gibi pekçok faktörün etkisi vardır. Başlangıçta görünümü iyi olmayan skarlar zamanla daha kabul edilir bir hale gelir. 

Deri skarları ince bir çizgi şeklinden, anormal genişlemiş, atrofik, hipertrofik, keloidal ve kontraktüre kadar değişen geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Skar kişilerde rahatsız edici semptomlara (stres, dismorfofobi, psikososyal problem ve fonksiyon bozukluğu)  neden olabilir. Yara izleri görünümü etkileyecek şekilde oluştuğunda, yapılabilecek bazı girişimler ile belirginliği azaltılabilir, derinliği ve uzunluğu azaltılarak veya cilt rengine uygun hale getirilerek kamufle  edilebilir, ancak tamamen yok edilemez.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ