Van Gölü’ne dökülen bir çay...

Bendimahi,
Bendimahi Çayı,
Ilıca (Zilan),
Deli çay,
Karasu,
Güzelsu (Hoşab).
Van gölü havzasında bir akarsudur. Uzunluğu 30 km.'dir. Tendürek, Sarıçiçek ve Esengöl dağlarından gelen su kaynaklarının Çaldıran ovasında birleşmesiyle oluşur. 

Genç lavlar içinde açılmış, Göndürme boğazı adı verilen dar, derin bir vadiden sonra Muradiye ovasını sular ve Van gölüne dökülür.

Van Gölü'nde yaşayan tek balık cinsi olan inci kefalleri, yumurtalarını bırakmak için her yıl ilkbahar aylarında olduğu gibi yine tatlı su yataklarına yönelmeye başladı. Bendimahi Çayı'nda çağlayanları aşmaya çalışan balıklar, görenleri kendine hayran bıraktı. Ancak buna rağmen av yasağına uymayan bazı balıkçılar, milyonlarca balığı yollarından ediyor!

Osmanlı döneminde bazı ayaklanmalara sahne olmuş, 1895’te Ermenilerin başlattığı ayaklanmalar bastırılmıştır. XIX.yüzyılda Van Vilayetinin merkez sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir. Eskiden Kandahar ve Bargiri ismi ile anılan Muradiye, Bendimahi Çayının doğusundaki bir vadinin yamacında kurulmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra 1935’ te Belediyesi kurulmuş, 24 Kasım 1976’ daki çaldıran depreminde büyük hasar gören Muradiye, yeni baştan yapılanmıştır.

Muradiye ilçesinin batısındaki Ünseli Beldesi yakınında MÖ.2000’ lerden kalan mezarlık, Muradiye Kalesi, Deliçay Kalesi, Keçikıran Kalesi ve Körzüt Kalesi kalıntıları, Kübik Köyü Kümbetleri bulunmaktadır. Muradiye (Bendimahi Çayı) Şelalesi ise ilçenin doğal güzellikleri arasındadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ