Güzel kokulu bir kavun cinsi...

Şamama, 
(İng. Muskmelon).
Misk Kavunu,
Yaylagıç,
Genel görünüşü kavuna benzeyen bir yıllık otsu ve sürünücü bir bitkidir. Meyva küçük bir portakal büyüklüğünde, basık şekilli, üzeri sarımsı turuncu renkli, soluk kırmızı lekeli ve boyuna çizgili, etli kısım sarımsı beyaz, gül renkli, hafif tatlı lezzetli, kokulu bir kavun. Yendikten sonra ağızda acımsı bir tad bırakır. Yurtta Batı Anadoluda yetiştirilmektedir. 

Ekşimsi ve nahoş tadından dolayı yenmeyen, kokulu, yumurta büyüklüğünde kavun. Kuvvetli kokusu nedeniyle bilhassa müslüman ülkelerde (İran, Mısır, Kuzey Afrika) meyvası çok sevilir.

Kavun;
Kabakgiller familyasından; vatanı Küçük Asya, İran ve Anadolu olan, sürüngen gövdeli, iri meyveli bir yıllık bitkidir. Çiçekleri, yapraklarının koltuğundan çıkar. Yaprakları büyük ve yürek biçimindedir. Türkiye'de yetişen başlıca türleri şunlardır:
Arava, Altınbaş, 
Galia,
Hasanbey, 
Kızılırmak,Kırkağaç,
Polidor, 
Şamama (Misk Kavunu),
Topatan, 
Van kavunu,
Kavun taze olarak yenir. Ayrıca kabukları ve çekirdekleri kullanılır. Çekirdekleri dövülüp suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse göğüs ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yanıklara kavun konursa ağrıyı hafifletir ve iyileşmesini hızlandırır. Cilt bakımı için de faydalı bir besin olan kavun, ezilip soğuk süte katıldıktan sonra yüze sürülürse cildi nemlendirir. Kavun tam olarak olgunlaşmadan yenmemelidir. 


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ