Kat kat dizilmiş geniş hamur şeritlerinden oluşan bir tür İtalyan yemeği...

Lazanya,
(İngilizce Lasagne, Amerika'da Lasagna).
Peynir, domates sosu veya ragù (bir tür et sosu) ile yapılan bir tür İtalyan yemeğidir. Pişirme kabının adına Lazanya denmektedir. Bu gün ise sadece yemeğin adına lazanya denilmektedir.
Hamur için gereken malzemeler;
300 gr un, 2 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı tuz,
2 adet yumurta, az su

Bütün malzemeleri bir kaba alıp yoğuruyoruz. İsterseniz suyu en sona bırakın ki hamur çok sert olursa yeterince su ekleyesiniz. Sert bir hamur elde ediyoruz ve hamuru 3 parçaya ayırıp herbirini açıyoruz. Yufkadan az kalın açtığımız hamurları şeritler halinde kesiyoruz. Şeritleri tenceremize sığacak en ve boylarda kesiyoruz. Bu arada tencereye su koyup kaynaması için bekliyoruz. Şeritler halinde kestiğimiz yufkaları azar azar kaynayan suya atıyoruz. Hepsini bir anda atarsanız yapışabilirler o yüzden mesela üç üç koyun. 3 dk sonra yumuşayınca diğer üç şeridi ilave edin.

İç malzemesi için;
1 adet soğan,
Sıvıyağ,
15 adet mantar,
1 adet domates,
1 tatlı kaşığı salça,
250 gr kıyma, (kuzu).
tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yağda soğanı kavuruyoruz ardından kıymayı da koyup kavuruyoruz. Dilimlenmiş mantarları ilave ediyoruz. Bir kenarda rendelediğimiz domatesi ve salçayı ekliyoruz. Domates az pişince baharatları koyuyoruz.

Beşamel sos için;
2 yemek kaşığı margarini tencerede eritiyoruz, içine tepeleme 2 yemek kaşığı un koyup kavuruyoruz. Un kokusunu verdiği zaman 2 su bardağı sütü ekleyip çırpıcıyla karıştırın. Koyulaştığı zaman ocaktan indirip tuz karabiber ekliyoruz. Son olarak da sosta pütür kalmaması için mikserden geçiriyoruz. Beşamel sos yaparken bir miktar tavuk suyu da kullanabilirsiniz.

Yapılışı;
İstediğiniz ölçüde bir fırın kabını ilk önce yağlıyoruz. Haşladığımız şeritlerden bir sıra diziyoruz. Üzerine kaşıkla beşamel sosundan döküp iç malzemeyi yayıyoruz. Tekrar üzerine hamur şeridi dizip iç malzeme kapanınca beşamel sosunu sürüp iç malzemeyi yayıyoruz. Malzeme ile hamur bitene kadar bu işlemi uyguluyoruz. En üstüne hamuru ve ardından kalan sosu döküp, bolca rendelenmiş kaşar ilave ediyoruz. İsterseniz aralarına da kaşar rendesi koyabilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz. Yanında bol yeşil yapraklı salata ile servis yapın.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ