Buhar banyosu....

Sauna, 
(Fransızca sauna). 
Kuru buhar banyosu.
Fin hamamı.
İlk sauna kullanımı Orta Asya steplerinde başlamıştır. Orta Asya'dan Rusya'ya Rusya kanalı ile de İskandinav ülkelerine ulaşmıştır. Finlandiya'da gelişimini tamamlamıştır. 

Sauna içerisinde sıcak ve kuru havanın bulunduğu, insanların rahatça yatıp oturabilecekleri kadar büyüklüğü olan ahşaptan yapılmış bir çeşit sıcak hava, buhar banyosudur. Genel olarak saunada sıcaklık 40 °C ile 90 °C arasındadır. Hararet tavan yüksekliğinde 100 °C  bulur. Tekniğine uygun havalandırma yapılmış bir saunada % 5 ile % 10 arasında nem bulunması insanın bu sıcaklığa dayanmasını sağlar. Kızarmış soba taşlarının harareti tahminen 200 °C' dir. Daha önceden seçilmiş ferahlatıcı sauna esansları ile kovada karıştırılan suyu sauna kabinindeki nem oranını kontrol ederek kızgın soba taşlarına dökmek gerekmektedir. Bu da Fin saunasını temel özelliğidir. 

Mayo, tişört, bikini vb. ile değil tamamen çıplak ve havlu ile saunaya girilir. Saunaya girerken kuru olmanız gereklidir. Saunadan önce sıvı ihtiyacınızı fazlasıyla karşılamanız gereklidir. Saunaya girilerek 15 dakikalık seanslar halinde kalınır. Çıktıktan sonra soğuk duş ya da şok havuzuna (hijyen açısından duş tercih edilmelidir) girilir. Kurulanıp kaybedilen sıvı ihtiyacı su ile karşılanır. Havadar bir alanda dinlenilmelidir. Yukarıdaki işlem bir defada arka arkaya 3 kere tekrarlanabilir. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ