Japonlara özgü giysiler...

Kimono,
Yukata,
Kimono;
Sözlük anlamı Giysi anlamına gelen Kimono Japonya' ya özgü en geleneksel öğelerden biridir. Kimonolar mevsimsel, sezonluk kimonolar, törenlerde giyilen özel kimonolar, erkekler için dikilen kimonolar gibi bir çok çeşidi vardır. Halen kullanılan kimonolar, Japonya' yı ziyarete gelen turistlerin ilgisini çekmekte ve kısa süreli de olsa ziyaretçiler gerçek anlamda kimono giyme fırsatı bulmaktadırlar.

Nara döneminde (710-94), kosode (küçük kol) olarak adlandırılan giysi. Kimono olan gerçek adını, 18. yüzyılda almıştır. Kadınlar Kimonolarını özellikle geleneksel çay ve ikebana törenlerinde giyerler. Genç kızlar ise furisode olarak adlandırılan çok renkli kolları diğer kimonolara göre daha uzun, parlak Obi (kemer) olan kimonoları giymektedir. Ölüm törenlerinde hem erkekler hem bayanlar siyah kimono giyerler.

Geleneksel olarak kimono giyim teknikleri annelerden kızlarına aktarılır, fakat günümüzde bu teknikleri öğreten okullara rastlanmaktadır. Özel ipekten, yünden veya sentetikten üretilen kimonolar kış aylarında giyilmektedir. İlk önce beyaz çoraplar olan tabi' ler giyilir. Daha sonra kimononun alt kısmını oluşturan yelek ve etek giyilir. Daha sonra kimononun altındakileri tutmaya yarayan nagajuban (bir çeşit iğne) ve datemaki kemeri bağlanır. Son olarak kimono giyilir ve obi ile bağlanır. En son olarak ise Zori' ler ayağa giyilir, böylece kimono giyimi bitirilmiş olur. 

Kimono aşağıdaki bölümlerden oluşur;
Yuki - Kol
Ushiromigoro - Arka ana bölge
Uraeri - İç yaka
Doura - Omuz dikiş yeri
Fuki - Ön kıvırım
Sode - Kol bölgesi
Okumi - Kol altı açık bölge
Sodeguchi - Kol açıklığı
Tamoto - Kol cebi
Maemigoro - Kol altı uzun parça
Tomoeri - Yaka  
Susomawashi - Alt astar.

Yukata;
İnce, pamuklu yukata ise hem erkekler hem de bayanlar tarafından yaz ayları boyunca giyilmektedir. Diğer ülkelerde çoğunlukla Kimono adı altında satılan ürünler aslında Yukata' dır. Genellikle bunlarla beraber geta' lar giyilmektedir. Günümüzde renkli renkli yukatalar. Yaz şenliklerinde birçok genç kızın ve erkeğin giysileri olmaya devam etmektedir.

Ayak giyimi;
Zouri ve Geta, Japonya'da en sevilen geleneksel sandaletlerdir. Her ikisi de Y şeklinde bir bantla, ayak baş parmağı ve ikinci parmak sokularak giyilir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ