Doğu Afrika’da yaşayan göçebe bir halk...

Masailer,
Maasailer,
Tanzanya ve Kenya sınırları içinde bulunan Masai Mara bölgesinde yarı göçebe bir hayat süren yerli halka verilen isimdir. 
Nilo-Saharan dil ailesine dahil olan Maa dilini konuşurlar. 
Tanzanya ve Kenya'da yaşayan Maasaileri toplam nüfusunun yaklaşık 900.000 dir. 
Maasai toplumunda ataerkillik egemendir. 

Her iki ülkede uzak köylerde yaşamaları ve yarı göçebe hayat stilleri nedeniyle nüfusları hakkında tam bir tahmin yapmak güçtür.  Önemli kararlar genelde yaşlı erkekler tarafından alınır. Toplumsal yaşantıyı genel olarak sözlü yasalar belirler. Resmi bir cezalandırma sistemi yoktur; genelde anlaşmazlıklar büyükbaş hayvan verilerek çözülür. Bunun dışında 'amitu' denilen barış yapma, veya 'arop' denilen özür dileme gibi sorunu kendi arasında çözme uygulamaları da bulunur. Masailer için kan çok önemlidir; yaşamı, hayatta kalmayı simgeler. Kıyafet ve takılarına çok özen gösterirler. Kıyafetlerinde en çok kullandıkları renk kırmızıdır. Poligami yaygındır ve sünnet, ergenliğe geçiş, savaşçılık, evlenme, orta yaşa geçiş, yaşlılığa geçiş, ölümle ilgili birçok törenleri vardır. 

Ayrıca dans etmeyi çok seven ve kutlamalar yaparken de dans eden Masailer aslan avladıklarında, inek kanı içerlerken ya da düğünlerinde zıplama dansı  (adumu) ediyorlar. Bir araya gelen erkekler savaşçı kıyafetlerini giyip şarkılar söyleyerek zıplamaya başlıyorlar. En yükseğe zıplayan erkek grubun en güçlüsü anlamına geliyor. Doktora gitmiyorlar. 

Et ve sütü aynı gün tüketmenin hastalık getireceğine inanılıyor. Nesilden nesile öğretilen bitkisel ilaç yapımıyla ortalama yaşam ömürleri 45 yıla kadar uzuyor. Hayvan derisi ve kuru otlardan yapılmış yataklarda uyuyorlar. Bazen küçük hayvanları soğuk veya yabani hayvanlardan korunmak için kulübelerine alırlar. Bu hayvanlara verdikleri önemi gösteriyor.

Masailerin köylerine kraal adı verilir. Genelde ince, uzun yapılı insanlardır. Daha çok kırmızı renkli giysiler giyerler. Yakıt olarak tezek kullanırlar. Hayvan derisi ve kuru otlardan yapılmış yataklarda uyuyorlar. Bazen küçük hayvanları soğuk ve ya yabani hayvanlardan korunmak için kulübelerine alırlar. Bu hayvanlara verdikleri önemi gösterir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ