“Şerit” de denilen bir bağırsak asalağı...

Tenya,
İnsanların bağırsaklarında yaşayıp çoğalabilen, toplumumuzda sık görülen parazitler şunlardır; Askaris, Oksiyur (kıl kurdu), Giardia, Tenya (şerit). Pişirilmemiş ya da az pişirilmiş hastalıklı sığır etinin yenmesi ile Tenya Saginata, domuz etinin yenmesi ile de Tenya Solium oluşur. 

Parazit 10-15 m. kadar olabilir. Sığır tenyasının 2 mm çapında olan baş bölümünde 4 vantuz vardır. Birkaç milimetre uzunluğunda olan boyundan gövdeyi oluşturan şeritler gelişir. Dışkıyla atılan yumurta toprakta 8 hafta yaşayabilir. Halk arasında şerit adıyla tanınan sığır tenyası, Türki­ye’de en sık rastlanan tenya türüdür. Yassısolucanlar  gru­bunda yer alan bu asalağın yakın akra­bası olan domuz tenyası ise domuz eti yenmesine karşı dinsel bir engel bulunmayan Hıristiyan Batı ülke­lerinde daha sık görülür. Her iki asalak da insan bağırsağına yerleşerek aynı hastalığa yol açar.

Tenya Belirtileri; 
Tenya insanda açık bir belirti ver­meden bulunabilir. Hafif karın ağrılan, birbirini izleyen ishal ve kabızlık görü­lebilir. Özellikle çocuklarda sindirim bozukluğu, bulantı, kusma, asalağın alı­nan besinlere ortak olması sonucu yorgunluk ve zayıflama gibi belirtiler orta­ya çıkar. Dışkıda şeritlerin görülmesiyle ve ender olarak parçalanmış şeritlerden çıkan yumurtaların mikroskop altında saptanmasıyla tanı konur. Tedavide tek doz niclosamide kullanılır.

Tenyalardan Korunmak için;  Etlerin yeterli miktarda pişirilmesi tenya larvalarını parçalar. Tuvaletten sonra yeterli el yıkama ve daima uygun hijyen hastalığın yayılmasını önler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ