Şekerkamışından elde edilen sert bir içki...

Rom,
Karayip korsanlarının içkisi.
Korsan tayfalarınca çok tüketilen bir içkidir.
Rom, köken olarak Küba, Haiti, Jamaika gibi Karayip adalarından geliyor. 
Temel hammaddesi şekerkamışı. 


16. yüzyılda bu adaları istila eden İspanyollar, Afrika’dan getirdikleri köleleri çalıştırarak geniş şekerkamışı plantasyonları kurmuşlar. Zamanla adaların yönetimi, o dönemin yükselen deniz gücü İngilizlerin kontrolüne geçiyor (17-18. yüzyıllar arası). Bölge, geniş bir deniz sahası ve sayısız adaya sahip olması nedeniyle kanun ve kontrolün olmadığı, dolayısı ile gözüpek korsanların cirit attığı bir yeryüzü parçasına dönüşmüş. Rom tam da bu dönemde ünlenip tanınmaya başlamış bir içki.

Rom için şeker kamışına ihtiyaç olduğunu belirtmiştik. Şeker kamışı tıpkı pancar gibi özel işlemlerden geçirilerek şeker üretilen bir bitki. 

Bu işlem sırasında oluşan şeker kamışı melası, fermantasyon ve damıtma işlemlerinin ardından yaklaşık %40 alkol içeren, yüksek alkollü bir içki olup oldukça serttir. 


Yapımı; Şeker kamışı suyu, melası ve damıtılmasından arta kalan vinas, su ile karıştırılarak şıra oluşturulur. Kuru üzümde kullanılır. Şıra 48 saat ile 5 gün arası bir süre mayalandıktan sonra damıtılır. Meşe fıçılarda eskitilip süzüldükten sonra içmeye hazır hale gelir. Şeker kamışı üretilen yerlerde yaygınca üretimi yapılmaktadır. Orta Amerika, Latin Amerika ve Karayip Adalarında üretimi ve tüketimi yaygındır. Light rom sınıfından Bacardi en bilinen çeşididir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ