Güney Afrika’da oturan ya da doğan Hollanda asıllı kimse....

Boer, 
Boerler, 
Güney Afrika’ya ilk yerleşen Hollanda asıllı kimselere verilen ad.
Afrikaner,
(Boer, Felemenkçe, Afrikaander), 
Güney Afrika'da Hollanda kökenli, bir Felemenkçe lehçesi olan Afrikaans konuşan halk.
Afrikaner, Felemenkçe Afrikalı demektir.

Afrikaner, Afrika'daki çoğu diğer Avrupalı yerleşimcilerin aksine, Güney Afrika'ya yerleşen Hollandalıların bu kıtayı anavatanları olarak kabul ettiklerinin ve Avrupalı köklerinden koptuklarının bir simgesidir. Boer (okunuşu, buğr) ise çiftçi demektir ve bu etnik grubun başlıca iktisadi faaliyetine işaret eder.

Güney Afrika'daki Hollanda yerleşimi, Endonezya'daki sömürgeye giden bir ikmâl üssü sağlamak üzere 1652'de başladı. Güney Hint Adaları Şirketi tarafından gönderilen koyu Kalvinci Protestan yerleşimciler, yörede Hotantolar ve Boşimanlara karşı savaşarak onları kovdular. Zamanla Hollanda'dan yeni yerleşimciler geldi ve Boerların nüfusu arttı.
1707'de Afrikanerler Hollanda hükümetinden bağımsızlık istediler. Resmen bir devlet kurulmasa da, Güney Afrika fiilen bağımsız bir idareye kavuştu. Güney Afrika, zencileri köle olarak kullanan zengin muhafazakar protestan beyaz çiftçilerin güç sahibi olduğu bir ülke haline geldi.

18.yy'ın ikinci yarısından itibaren Hint Okyanusu'nda artan İngiliz etkisi sonucu, Güney Afrika Birleşik Krallık etkisine girmeye başladı. 1815'te Viyana Kongresiyle İngiltere, yöredeki hakimiyetini kabul ettirdi. 19. yy boyunca süren bir dizi savaş sonucu, İngilizler, Boerları Güney Afrika'nın içlerine doğru kovdular. Bu göç sonucu Boer nüfusu, ülkenin Orange ve Transvaal yörelerinde yoğunlaştı.

Yerli halkın dininin, Kalvinizmin kültürel özellikleriyle birleşmesi halidir. Afrikanerlerin kiliseye olan katılımları 1985’de %80 civarındayken, günümüzde %49 a düştüğü tahmin edilmektedir. 

1925 yılında Parlamento, Güney Afrikan’nın iki resmi dilinden biri olan Felemenkçeyi değiştirdi. Ancak, yeni bir lisan olarak Afrika dilinin oluşturulması ve denemesine çok fazla itiraz vardı. Marthinus Steyn, önde gelen bir hukukçu ve politikacıydı ve bu konuda muhalefetti. Karşıt fikirli kişiler, resmi bir dilin, Afrikanerlerin izole olmasına sebep olacağını; Afrika dilinin konuşabilecek yerli halkın zarar göreceğini düşünüyorlardı.
Günümüzde oluşturulan bu Afrika dili, Günay Afrika’nın 11 resmi dili içerisinde sayılmaktadır.

Ünlü Afrikaner romancı ve şairleri; 
Eugene Marais, 
Uys Krige, 
Elisabeth Eybers, 
Breyten Breytenbach,
André Brink, 
Athol Fugard,

Kaynakça; http://tr.wikipedia.org

 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ