Sapları ve yeşil çiçek tomurcukları sebze olarak yenen bir bitki...

Brokoli, 
(Brassica oleracea Italica),
Turpgiller (Brassicaceae) familyasından küçük yeşil yumrular halinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebzedir. Brokoli ismi Latince' de kol anlamına gelen brachium, İtalyanca (braccio) türetilmiştir.
Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, İtalya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir. 

Brokoli Yakınçağ Avrupa' sında egzotik bir bitki olarak görülmüş, dünyada tanınması ise ancak 20. yüzyıl başlarında ABD' deki İtalyan göçmenlerle gerçekleşmiş. Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkelerde bolca yetiştirilir. Brokoli ile karnabahar kırması bir sebze olan broccoflower ilk olarak 1988 yılında Avrupa' da yetiştirilmiştir. Görünümü karnıbahara, tadı brokoliye benzer.

Glukozinolatlar, indoller, sülforafenler, beta karoten, c vitamini, Selenyum, ditiyoltiyonlar, Quersetin, Lutein ve E vitamini brokolinin etken maddelerinden önemlileridir. Ayrıca her sebze ve meyvede önemli sağlık faktörlerinden olan lifli yapı da bu sebzeyi önemli bir yere oturtmaktadır. Bu bitkinin yapısında bulunan selenyum; çok güçlü bir anti oksidandır. Bu madde kan hücrelerinin korunmasında, hücre duvarının güçlendirilmesinde ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde görev yapar.

Yapısında bulunan Quersetin, Antioksidan özellikli bir maddedir. Kansere yol açan çeşitli maddeleri engelleyici bir özelliği vardır. Ayrıca E vitamini ile güçlü bir antioksidandır. Kolesterolün zararlı tesirlerinden kalbi korur. Doğal olarak kanı sulandırıcı tesirleri vardır. Kadınlara has olan bir çeşit östrojen hormonu meme kanserinin oluşumunu artırmaktadır. Brokolinin yapısında bulunan indoller bu tür östrojen hormonu üzerinde baskılayıcı etkiye sahip olduğundan, meme kanseri riskini düşürmektedir.

Yapısında bulunan Glukozinolatlar sayesinde karaciğer kanserinin engelleyicisidir. Bu maddenin bir çok kanser türünün yanında karaciğer kanserini küçümsenemeyecek oranlarda engellediği klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Bu mükemmel bitkinin yapısında bulunan İndoller ise; bir tür bitkisel hormonlardır ki bu hormanlar insan vücudunda düzenleyici bir etkiye sahiptir. Yine bu hormonlar tümör oluşumunu engellemekte çok iyidirler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ