Bursa yöresine özgü yemekler ...

Akıtma,
Akıtma Tatlısı,
Malzemeler; 
Un 1 paket,  
Su ve süt 
Aldığı kadar, Tuz,  

Yapılışı; 
Geniş bir kapta unla birlikte maya, ılık su ve tuz ilavesiyle karıştırılarak boza kıvamında bir hamur elde edilir. Üstü örtülecek sıcak bir yerde kabarması beklenir. Teflon tava orta hararetteki ocağın üzerinde kızdırılır mayalanan hamurdan kepçe kepçe alınarak tavaya dökülür ve yaydırılır. Hemen alt üst edilir.Pişen akıtmalar tereyağıyla yağlanır ve balla yenir.

Ayva Galyası,
Malzemeler;
2 adet ayva, 
15-20 adet arpacık soğan, 
500 gr. kestane (haşlanmış), 
500 gr. kuşbaşı et (haşlanmış), 
1 su bardağı haşlanmış nohut, 
1 su bardağı kayısı, 

1 tatlı kaşığı kişniş, 
1 tatlı kaşığı zerde, 
1 tatlı kaşığı kimyon.

Yapılışı;  
Haşlamış olduğunuz etin suyuna(etleri çıkarmadan) sırasıyla; nohutları, kestaneleri, ayvayı ve soğanları ve kayısıları atın. Yaklaşık yarım saat daha pişirin. Ocağın altını kapattıktan sonra baharatları (kişniş,zerde,kimyon) ilave edin. Sıcak olarak servis yapın.   

Bezelye Kavurması,
Malzemeler; 
Sultani bezelye 1 kg. ,  
Ayçiçek yağı 1 su bardağı ,  
Mısır unu 1 su bardağı ,  
Tuz,  

Yapılışı; 
Bezelyeleri yıkayıp süzdürün. Gerekiyorsa kenarlarını atın. Tencereye haşlamaya yetecek kadar su koyup bir taşım kaynatın. Bezelyeleri içine atıp 10-15 dakika haşlayın ve süzdürün. Bir kapta mısır ununu tuz ve biber ile karıştırın. Ayçiçek yağını tavada kızdırın. Bezelyeleri mısır ununa bulayarak tavaya yerleştirin her iki yanı altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Süzdürerek yağdan çıkarıp üzerine kağıt havlu serilmiş bir tabağa aktarın. Bütün bezelyeleri kızartıp tabağa aldıktan sonra servis yapın.  

Lalezar, 
Malzemeler: 
Patates 1 kg., 
Maydanoz 1 demet , 
Soğan 1 adet, 
Yarım limon suyu, 
Margarin 1 tatlı kaşığı, 
Karabiber, 
Sirke 1 çorba kaşığı,  
Tuz, 
Kırmızı biber 2 adet (dolmalık),   

Yapılışı: 
Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyun. Ezerek püre haline getirin. Küçük küçük doğradığınız soğanı çği olarak patates püresine ekleyin. Tuzu karabiberi margarini sirkeyi yarım limon suyunu ilave edin. İyice karıştırın. Ceviz iriliğinde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerine bastırarak bir çukur yapın. Maydonuzu ince ince kıyın. Hazırladığınız patates toplarını maydanozla bulayın. Kırmızı biberleri bol suyla yıkayın. Tohum ve sap kısımlarını temizledikten sonra biberleri küçük küçük kareler şeklinde kesin. Patates toplarının çukurlarına kırmızı biber doldurarak servis yapın.

Etli Erik yemeği,
Malzemeler:  
Soğan 1 baş,  
Kuşbaşı kuzu eti 1 kg.,   
Kuru erik 400 gr.,   
 Maydanoz 1 demet ,  
Soğan 2 adet, 
Su 3/5 su bardağı,   
Katı yağ 2 çorba kaşığı,  
Tuz, 

Yapılışı; 
Erikleri sıcak suda 1 saat bekleterek yumuşamaya bırakın. Süzdürerek sudan alıp çekirdeklerini çıkarın. Soğanları ince ince kıyın. Yağı tencerede eritin. Yağ kızınca soğanları içinde pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulmuş soğanlara etleri de katıp etler verdikleri suyu çekinceye kadar kavurmayı sürdürün. Tuzunu ayarlayın. Pişen etlere erikleri ve suyu ekleyip bir taşım kaynatın. Kapağını kapatarak kısık ateşte 10 dakika pişirin. Ateşten alıp sıcak olarak servis yapın.

Güvercin Bunu,
Yağsız kıyma az pişmiş pirinç ve yumurta ile yoğrularak hazırlanan köfteler yarısına kadar su dolu bir tencerede süzgece dizilir. Üstü kapatılarak buğu ile pişirilir sonra yumurtaya bulanarak kızartılır.  

Kadı boğan,
Malzemeler, 
Tereyağı 500 gr.   
Un   Şeker şerbeti (revağa)   
Yapılışı, 
Yarım kilo tuzsuz tereyağı unla karılır (yağ eritilmemiştir). Unun karar konup konmadığını anlamak için bir parça koparıp maşa üzerinde ateşe konur. Yayılırsa unu az demektir. Karar olunca kurabiye gibi fırına sürülüp pişirilir sonra revağa katılır.

Gerdaniye 
(Tatlı Yahni, Kestane yemeği),
Malzemeler, 
Yağlı koyun gerdanı 1 adet ,  
Su 4 su bardağı,   
Şeker Yarım su bardağı,   
Tuz 1 çay kaşığı ,
 Tarçın 1 çay kaşığı  , 
Kestane 1/2 kg.  

Yapılışı:
Gerdanı bütün veya üçe dörde parçalayarak yıkayın. Bir tencerenin içine su koyarak haşlayın. Haşlarken suyun üzerinde biriken köpükleri delikli bir kepçeyle alıp atın. Etler yumuşayıncaya kadar kaynatın. Öte yandan kestaneleri soyup temizleyin. Ayrı bir tencerede haşlayın. Tekrar temizleyip bir kenara ayırın. Etler yumuşayınca haşlama suyundan çıkarıp kemiklerden etleri ayıklayın. Ayrı bir kaba didilmiş etleri koyun. Üzerine şekeri dökün. Haşlama suyundan ilave edip bir taşım kaynatın. Sonra kestaneleri tuzu tarçını ilave edin. Suyu az gelmişse haşlama et suyu ilave edin. Hafif ateşe alarak yarım saat kadar kaynatın. Kestane yerine kayısı da olabilir. Etin yağlı olması şarttır.

Kestaneli Bal kabağı,
Malzemeler:  
Bal kabağı 1 kg.  , 
Kestane şekeri 15 adet ,  
Toz şeker 500 gr.,   
Ceviz içi 1/4 su bardağı ,  

Yapılışı: 
Kabak dilimlerini yeşil kısımlarını da alarak kabuklarını soyun ve 5 cm.' lik parçalara ayırın. Yıkayın ve bir tencereye koyun. Üzerine şekeri serpiştirip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte yaklaşık 1 saat kabaklar yumuşayıp suyunu verinceye kadar pişirin. Pişen kabakları ateşten alın. İçine kestane şekerlerini atıp birlikte soğumaya bırakın. Soğuyunca bir servis tabağına aktarın. Ceviz içini robottan geçirerek ince çekilmiş durumuna getirin. Tatlının üzerine serperek servis yapın.  
 
Kereviz yemeği,
Malzemeler; 
Kereviz 1 kg.,   
Limon suyu 1 adet,   
Kuşbaşı et 250 gr.,   
Tuz ,  
Yumurta 2 adet, 

Yapılışı: 
Kervizin kökü patates gibi ayıklanıp soyulur doğranır ve yıkanır tuzu katılır kuşbaşı etle pişirilir. İsteyen pişirildikten sonra limon ve yumurta ile terbiye eder (Terbiyenin yapılışı : Bir veya iki yumurta ile çukur bir kaba kırılır üzerine bir limon sıkılır ve beraber çırpılır. Sonra pişen yemeğin sıcak suyu ile de karıştırıldıktan sonra tekrar yemeğe ilave edilir). 

Kestaneli Lahana sarma,
Malzemeler;  
Büyük lahana 1 adet ,  
Kuş üzümü 20 gr. ,  
Pirinç 450 gr. (2 su bardağı),   
Yenibahar ,  
Sıvıyağ 250 gr. (1 su bardağı) ,  
Tarçın,  
Kestane 500 gr.,   
Toz şeker ,  
Soğan 4 adet ,  
Tuz,  
Dolmalık fıstık 40 gr.   

Yapılışı; 
Lahananın kök kısmını bıçakla oyarak çıkarın. Yaprakları tek tek ayırıp yıkayın. Kaynamakta olan suya atın 2 dakika tutup çıkarın ve süzülmeye bırakın. Kestanelerin üzerini bıçakla çizin 1 saat suda bekletin. Elektirikli ocakta veya fırında kebap yapın kabuklarını soyun. Her kestaneyi üçe bölün. Soğanları kıyın. Tencereye yağı koyun. Soğanları ekleyip rengi pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra pirinci ekleyin ve onu da 3-4 dakika kavurup içine üzümleri ve kestaneleri katın. Fıstıkları teflon tavada yağsız olarak kavurduktan sonra 1 bardak sıcak su ile birlikte pirinçli içe katıp pişirin demlenmeye bırakın. Demlenen içe yenibahar tarçın tuz ve toz şekeri ekleyin. Hafifçe haşlamış olduğunuz lahana yapraklarının ortasındaki kalın damarlı kısmı bıçakla kesip çıkarın. Büyüklüğüne göre yaprakları bir tatlı tabağı boyutunda olacak şekilde ikiye veya dörde bölün. Her yaprağın ortasına içinde 2-3 parça kestane olacak şekilde iç koyup sarın. 2 bardak sıcak su ile kısık ateşte suyunu çekineye kadar pişirin. Soğuyuncaya kadar bekleyip servis tabağına dizin.  

Pideli Köfte;  
Malzemeler; 
Ramazan pidesi 1/2 adet,   
Kuşbaşı kuzu eti 1 kg. ,  
Yoğurt 2 su bardağı  , 
Domates salçası 1 çorba kaşığı,   


Et suyu 1 su bardağı ,  
Tuz,   
Katı yağ 7 çorba kaşığı  ,
Yapılışı; 
Pideyi 2 cm. 'lik kareler biçiminde doğrayın. Yoğurdu çırpın. Et suyunu kaynatıp sıcak tutun. Yağın 2 kaşığını tencerede eritin. Yağ kızınca etleri verdikleri suyu çekinceye kadar kavurun. Kısık ateşte suyunu çeken etleri renk almaları için yaklaşık 15 dakika kavurarak pişirin. Tuzunu ayarlayın. Sıcak et suyuna 1 kaşık yağ atıp eriyinceye kadar karıştırın. Pidelerin yarısını bu suya batırarak bir sahana dizin. Üzerine etleri koyun kalanpideleri de ıslatıp etlerin üzerine yerleştirin. Kalan yağı biraz kahverengileşinceye kadar kızdırın. Yarısını kebabın üzerine gezdirin. Öbür yarısını salçayı katıp tekrar kızdırın. Kebabın üzerine yoğurdu koyup salçalı yağı gezdirerek servis yapın.

Revaniye Tatlısı,
Malzemeler; 
Un 1 kg. ,  
Şeker şerbeti,   
Tereyağı 10 çorba kaşığı ,  

Yapılışı; 
Çukur bir kapta tereyağı ile un yoğurulur sonra yuvarlanıp şekil verilerek fırında tepsi ile kızartılır. Soğutulduktan sonra üzerine kaynar revak dökülür.

Paça;
Malzemeler; 
Et (tavuk eti de olabilir) 1 kg. ,  
Tereyağı 3 kaşık ,  Sarmısak 2 diş ,  
Kırmızıbiber 3 çay kaşığı  , 
Sirke 1 çay kaşığı ,  
Biber,   Un 1 fincan , 
Tuz,   
Yumurta 2 adet ,

Yapılışı: 
Et iyice piştikten sonra et bir kenara suyu bir kenara ayrılır. Ayrı bir tencereye 2 yumurta kırılır. Döğülmüş iki diş sarmısak sirke ve unla karıştırılarak etin suyuyla pişirilir. Geniş bir kaba etler parçalanır. Üzerine unlu et suyu dökülür. Onun üzerine de yağda kızdırılmış kırmızı biber sosu dökülerek servis yapılır. Tuz yerken karara göre ilave edilir.  

Kestane şekeri,
İskender Kebabı,
İnegöl Köftesi,
Kemalpaşa Tatlısı,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ