Turunç ile limonun melezi olan bir meyve...

Bergomat,
Fransızca: bergamote, 
İngilizce: citrus tree, bergamot orange.
Turunçgillerden bir ağaç (Citrus bergamia),
Turunçgiller familyasından, taze meyvelerinden bergamut esansı elde edilen ve parfümeri sanayinde kullanılan ağaçsı bitkiler.
Sedefotugiller familyasından bir çeşit narenciye türüdür. Meyvesinin kabuklarından güzel kokulu bir esans yapılır. Dalları seyrek ve kısa dikenlidir. Meyvesi armut şeklinde, sarımtırak yeşil veya altın sarısı rengindedir. 8-10 dilimi vardır. 

Bergamot meyvasından çıkarılan esans yeşilimtırak veya sarımtırak yeşil renktedir. Acı fakat hoş kokuludur. Turunçgiller familyasından ortalama 4 m. boyunda bir ağaç türüdür. Esas vatanı Batı Hindistan’ dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5-7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir. 

Eskiden Antalya bölgesinde geniş çapta yetiştirilmekte idi. Zamanla bu bölgede Bergamot’un yerini diğer turunçgiller aldı. Bununla beraber halen Antalya civarında bu tür az miktarda bulunmakta ve meyvelerinden reçel yapılmaktadır. Bergamot esansının sanayideki önemi sebebiyle tekrar yetiştirilmeye başlanmıştır. Meyve kabuklarından sıkma usulü ile Bergamut esansı elde edilmektedir. 

Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır. Parfümeri (ıtriyat) sanayisinde kullanılmaktadır. Usaresinden kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir. Koku vermesi için bazen çaylara da karıştırılır. Çay sektöründe kullanılan aromasına Earl Grey aroması ismi de verilir. Ayrıca reçeli de yapılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ