Lifleri dokumacılıkta kullanılan değerli bir bitki...

Rami,
Ramie,
(İng. ramee).
Isırgangillerden, Çin, Vietnam ve Malezya'da yetişen değerli bir bitki (Boehmeria nivea). 

Bu bitkinin dokumacılıkta kullanılan lifi. En çok Çin, Tayland, Kore, Filipinler ve Birezilya da üretilmektedir. Rami çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lifleri her yıl biçmek suretiyle saplarından elde edilir. Yaprakları iri ve etli olduğu için ipek böceği beslenmesinde kullanılır. 

Lif için yapılan hasattan sonra 50-60 günde bitki tekrar lif biçimine gelebilmektedir. Bir yılda 5-6 kez rami lif için hasat edilebilir. Bitki ömrü 6-20 yıl arasında değişebilmektedir. Köklerindeki rizomları yardımıyla yeni genç sürgün ve filizler vererek, toprak üzerinde bir bitki topluluğu oluşturur.

Rami bitkisi 1-2.5 m. boylanabilmektedir. Çiçek yapısı monoik olup (tek evcikli), rami çiçekleri yabancı döllenmektedir. Rami üretimi, Rami lifleri pamuk liflerinden 5, kenevir
liflerinden 2, ve keten liflerinden dört kat daha sağlamdır. Rami lifleri pamuk ve keten liflerine karıştırılarak tekstilde kullanılmaktadır. 


Rami bitkisinden elde edilen lifler bakteri, mildiyö ve böceklere karşı dayanıklı, oldukça ter emici ve kolay kurur ve ıslanınca sağlamlığı artar, ancak elastik değil ve kolayca buruşur ve pamuğa oranla daha kolay eskir. Balık ağlarının ve spor filelerinin yapımında ve banyo
havlularında oldukça fazla oranda kullanılır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ